Het gebruik van de 4G-technologie, de ondersteuning van het gebruik van het snellere mobiele netwerk, wordt steeds vanzelfsprekender. Uit cijfers van marktonderzoeker GfK van het derde kwartaal van dit jaar, blijkt dat inmiddels 92 procent van alle smartphones die dat kwartaal verkocht werden, beschikt over ondersteuning voor de nieuwe mobiele techniek.

Daarmee wordt ondersteuning voor 4G niet langer meer een extra hebbedingetje, maar een standaardtechniek.

Ondersteuning
Zo ongeveer alle telefoons die nu op de markt komen, beschikken over ondersteuning voor het 4G-netwerk . Uit cijfers van marktonderzoeker GfK blijkt dat over het derde kwartaal van dit jaar 92 procent van alle verkochte smartphones over 4G-ondersteuning beschikt. In vergelijking met vorig jaar is dat een flinke stijging.

In het derde kwartaal van 2014 beschikte nog 77 procent van alle in Nederland verkochte smartphones over ondersteuning voor het snellere, mobiele netwerk.

Oprukkend segment
Opvallend is dat het segment dat over 4G beschikt, behoorlijk oprukt. Voorheen hadden alleen toestellen in het high-end segment (toestellen die meer dan 400 euro kosten), de beschikking over het 4G-netwerk. Maar zo langzamerhand is er een transitie in de segmenten te zien. Steeds meer toestellen in het mid-end segment (dat wil zeggen: alle toestellen tussen de 200 en 400 euro), hebben nu ook beschikking over de 4G-technologie.

De enige toestellen die niet beschikken over 4G, zijn de instaptoestellen. Het gaat vaak om modellen die tussen de 0 en 200 euro kosten. Er worden in dat segment nog steeds veel toestellen verkocht die alleen het 2G (GSM) en het 3G (UMTS)-netwerk ondersteunen.

Populairder
Het gebruik van 4G wordt steeds populairder, omdat het netwerk veel sneller en stabieler is. Bovendien bieden steeds meer Nederlandse providers in Nederland 4G aan. Drie van de vier providers bieden het 4G-netwerk al een tijd lang aan, en binnenkort voegt Tele2 zich daar als vierde provider bij.

Vooral kleine providers zoals Simyo zijn ook begonnen met het aanbieden van het 4G-netwerk. De lijst van providers waar klanten gebruik kunnen maken van het 4G-netwerk, wordt ieder kwartaal langer. Toegang tot 4G is niet altijd vanzelfsprekend, bij sommige providers moeten klanten betalen voor toegang.

lg-watch-urbane-lte-2nd-edition-5

Wearables
Volgens GfK is de toename vooral te zien bij de ‘wearables’, een categorie waaronder onder meer smartwatches en fitness trackers behoren. Dat mobiele toestellen over 4G beschikken is bijna vanzelfsprekend geworden, maar de ondersteuning komt ook bij wearables steeds vaker voor. Steeds meer van die apparaatjes beschikken over ondersteuning voor het 4G-netwerk.

Het aantal smartwatches dat in het derde kwartaal van dit jaar over de toonbank ging, is in vergelijking met vorig jaar ruim verdubbeld. De toename bedroeg 117 procent. Vooral de gezondheids- en fitnesstrackers doen het goed.

Android
Onlangs bracht Android nog een update voor wearables uit die 4G-ondersteunen. Daarbij is de Urbane 2nd Edition van LG de eerste smartwatch die een 4G-ondersteuning out-of-the-box meekrijgt. De verwachting is dat andere fabrikanten van smartwatches dat voorbeeld zullen volgen.

Met de update kunnen smartwatches zonder tussenkomst van een smartphone of bluetooth-verbinding over toegang tot het 4G-netwerk beschikken. De wearables krijgen een eigen simkaart-slot. Naar verwachting krijgen de nieuwe smartwatches ook een grotere accu, omdat door de constante verbinding met het 3G- en 4G-netwerk het energieverbruik flink zal stijgen.

Feestdagen
De feestdagen staan weer voor de deur en GfK verwacht interessante verkoopcijfers, vooral op het gebied van wearables en accessoires. De verwachting is dat veel mensen een smartwatch of gezondheidstracker of een andere mobiele accessoire cadeau zullen geven of krijgen voor kerst of Sinterklaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *