Android 7.0 Nougat zal een flinke verbetering op gebied van beveiliging kennen. De aankomende versie zal het makers van ransomware een stuk moeilijker te maken. Ransomware staat bekend als malware dat data versleuteld en vervolgens de data weer ontsleutelt als de gebruiker ‘losgeld’ heeft betaald.

De data wordt meestal versleuteld door het wachtwoord van het hoofdaccount, root, aan te passen. In de nieuwe update wordt dat een stuk moeilijker, want wachtwoorden zijn dan niet meer te resetten op admin-niveau.

Android Nougat

Android 7: geen wachtwoorden meer resetten

In Android 7.0 Nougat wordt het een stuk moeilijker om als admin een wachtwoord te resetten. Eén van de manieren waarop ransomware gebruikers laat betalen, is door het wachtwoord te veranderen en zo alle bestanden ‘te gijzelen’. Het is officieel al onmogelijk dat een app zomaar het wachtwoord kan wijzigen, maar de malware maakt gebruik van beveiligingslekken om zo hoofd-toegang tot het toestel te verkrijgen.

Via een eenvoudig commando verandert het virus vervolgens het systeemwachtwoord. Vanaf Android 7.0 zal dit niet meer mogelijk worden. Het betreffende commando, resetPassword, kan dan niet meer gebruikt worden om nieuwe wachtwoorden in te stellen.

Dat lijkt een eenvoudige verandering, maar de verandering maakt het makers van ransomware een stuk moeilijker. Het is niet onmogelijk om het wachtwoord te veranderen, want malwaremakers vinden vaak weer andere manieren om een telefoon over te nemen. Daarnaast heeft Google nog wat meer beveiligingslekken gedicht in het nieuwe aanstaande besturingssysteem van Google.

Beschikbaarheid

Het nieuwe besturingssysteem van Google, Android 7.0 Nougat, zal pas in het derde kwartaal van dit jaar uitgebracht worden aan het grote publiek. Daarna zullen de eerste toestellen verschijnen die direct gebruikmaken van Android 7.0. Daarnaast zullen fabrikanten hun toestellen updaten naar de nieuwste update van Android.

Welke smartphones een dergelijke update krijgen, blijft maar de vraag. Binnen de wereld van Androidsoftware heerst er veel fragmentatie. Dat betekent dat veel smartphones in de praktijk geen update zullen ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *