• Dennis
  • 0

Android 7.0 Nougat zal een flinke verbetering op gebied van beveiliging kennen. De aankomende versie zal het makers van ransomware een stuk moeilijker te maken. Ransomware staat bekend als malware dat data versleuteld en vervolgens de data weer ontsleutelt als de gebruiker ‘losgeld’ heeft betaald.

De data wordt meestal versleuteld door het wachtwoord van het hoofdaccount, root, aan te passen. In de nieuwe update wordt dat een stuk moeilijker, want wachtwoorden zijn dan niet meer te resetten op admin-niveau.

Android Nougat

Android 7: geen wachtwoorden meer resetten

In Android 7.0 Nougat wordt het een stuk moeilijker om als admin een wachtwoord te resetten. Eén van de manieren waarop ransomware gebruikers laat betalen, is door het wachtwoord te veranderen en zo alle bestanden ‘te gijzelen’. Het is officieel al onmogelijk dat een app zomaar het wachtwoord kan wijzigen, maar de malware maakt gebruik van beveiligingslekken om zo hoofd-toegang tot het toestel te verkrijgen.

Via een eenvoudig commando verandert het virus vervolgens het systeemwachtwoord. Vanaf Android 7.0 zal dit niet meer mogelijk worden. Het betreffende commando, resetPassword, kan dan niet meer gebruikt worden om nieuwe wachtwoorden in te stellen.

Dat lijkt een eenvoudige verandering, maar de verandering maakt het makers van ransomware een stuk moeilijker. Het is niet onmogelijk om het wachtwoord te veranderen, want malwaremakers vinden vaak weer andere manieren om een telefoon over te nemen. Daarnaast heeft Google nog wat meer beveiligingslekken gedicht in het nieuwe aanstaande besturingssysteem van Google.

Beschikbaarheid

Het nieuwe besturingssysteem van Google, Android 7.0 Nougat, zal pas in het derde kwartaal van dit jaar uitgebracht worden aan het grote publiek. Daarna zullen de eerste toestellen verschijnen die direct gebruikmaken van Android 7.0. Daarnaast zullen fabrikanten hun toestellen updaten naar de nieuwste update van Android.

Welke smartphones een dergelijke update krijgen, blijft maar de vraag. Binnen de wereld van Androidsoftware heerst er veel fragmentatie. Dat betekent dat veel smartphones in de praktijk geen update zullen ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wellicht ook interessant


Specificaties Google Pixel 2 lekken uit

Er zijn nieuwe uitgelekte specificaties van de Google Pixel 2 en de Google Pixel 2 XL uitgelekt. Google zou de toestellen intern ‘walleye’ en ‘taimen’ noemen. Het kleinste toestel, de Google Pixel 2, krijgt een 5.0 inch scherm, geproduceerd door HTC. Het grotere toestel krijgt een 5.99 inch beeldscherm met dunne schermranden en wordt gefabriceerd door LG.

Lees verder...

OnePlus introduceert nieuwe OnePlus 5

OnePlus heeft haar nieuwste vlaggenschiptoestel, de OnePlus 5 uit de doeken gedaan. Het toestel moet de tegenhanger worden van duurdere smartphones, zoals die van Apple en Samsung. Het toestel kost tussen de 499 en 599 euro. Daarmee is het de duurste smartphone die OnePlus tot nu toe heeft uitgebracht.

Lees verder...

Samsung Galaxy J5 verkrijgbaar in Nederland

Samsung Galaxy J5 verkrijgbaar in Nederland
De nieuwe Samsung Galaxy J5 (2017) is sinds vorige week verkrijgbaar in ons land. Het toestel heeft een 2017-update gekregen en werd begin deze maand door Samsung aangekondigd. Het gaat om een middenklasse toestel met een vriendelijke prijs, maar goede specificaties.

Lees verder...

Motorola Moto C Plus naar Benelux

De Motorola Moto C Plus is sinds vorige week officieel verkrijgbaar in de Benelux. De smartphone is gericht op mensen die een smartphone nodig hebben, maar daar niet de hoofdprijs voor willen betalen. De Motorola Moto C is geschikt voor mensen die graag een bericht sturen op WhatsApp en Facebook willen gebruiken.

Lees verder...