De volgende versie van Android krijgt de mogelijkheid om verschillende apps in split screen te zetten. Volgens de jongste geruchten zou Google aan die mogelijkheid werken aan de versie die nu gebouwd wordt en door het leven gaat onder de projectnaam ‘Android N’. Het was eigenlijk de bedoeling die functie in Android 6.0 Marshmallow te introduceren, maar Google kreeg de functie niet op tijd af.

Kritiek
De nieuwe Pixel C-tablet van Google kon rekenen op kritiek vanwege het ontbreken van de splitscreen-functie. Tabletgebruikers vragen al tijden om een functie. Dat gaat niet alleen om Android gebruikers, maar ook concurrent Apple kreeg vragen daarover vaak binnen. In iOS 8 kregen Apple-gebruikers al de mogelijkheid split screen op hun iPad te gebruiken.

Android krijgt de functie in de volgende versie dus ook. Andrew Bowers, productmanager van Google heeft de komst van de functie bevestigd, maar heeft niet gezegd in welke versie de functie komt. De verwachting is dat de functie in de volgende grote release op zal duiken. Eerder verwachtten deskundigen al dat Android 6.0 Marshmallow over de splitscreen-functie zou beschikken, maar die voorspelling bleek te optimistisch.

Android Split Screen

Preview
De verwachting van deskundigen was niet uit de lucht gegrepen. In een preview-versie van Android 6.0 Marshmallow hadden tabletgebruikers inderdaad de mogelijkheid apps in split-screen te zetten. De teleurstelling was dan ook groot toen bij de officiële release van Android 6.0 Marshmallow bleek dat Google de functie weer uit de software gehaald had. Waarschijnlijk waren er problemen met de nieuwe functie.

In eerdere preview-versies werden ook al bepaalde nieuwe functionaliteiten getest. Toen verschenen de nieuwe functies pas in een latere grotere release. Een voorbeeld is de permissie-manager die nu ingebakken zit in Android 6.0 Marshmallow. Gebruikers hebben lang op die functie moeten wachten, want de functie dook voor het eerst op in een testversie van Android 4.3 Jelly Bean. Daarna kwamen Android 4.4 Kit Kat en Android 5.0 Lollipop uit. Ook in Android 5.1 was die functie nog steeds niet aanwezig.

Pas in Android 6.0 Marshmallow kwam de permissie-manager weer tevoorschijn. Het grootste gedeelte van de Androidgebruikers zal die functie niet kunnen gebruiken, gezien dat deel nog steeds Android 4.4 Kit Kat gebruikt. Fabrikanten doen er doorgaans lang over om updates voor nieuwe versies van Android uit te brengen. Alleen bij de Nexus-toestellen zijn de updates meestal meteen beschikbaar.

Laat
Google is vrij laat met het toevoegen van een split screen-functie. Samsung biedt de optie om apps in split screen te zetten al enkele jaren op haar smartphones en tablets. LG is onlangs ook begonnen met de ondersteuning van de versie. Apple voegde de split screen-functie toe aan iOS 8. Daarmee loopt Google dus behoorlijk achter.

De nieuwe functie komt waarschijnlijk beschikbaar als ‘Android N’ onthuld wordt. Waarschijnlijk kondigt Google pas komende zomer deze versie aan. Deze wordt dan in het najaar uitgebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *