De aankomende versie van Android krijgt ondersteuning voor Force Touch-screens. Dat zijn drukgevoelige schermen die nu in de Apple iPhone 6S en iPhone 6S Plus worden gebruikt. De ondersteuning is te vinden in de software die nu nog bekend is als Android N.

Google heeft zelf bevestigd dat het nieuwste besturingssysteem zal beschikken over ondersteuning voor drukgevoelige beeldschermen. Er zijn al verschillende Chinese smartphonefabrikanten die een drukgevoelige smartphone op de markt hebben gebracht. Omdat Android de ondersteuning nu nog niet in huis heeft, moesten de fabrikanten zelf een ondersteuning bouwen. Het nadeel daarvan is dat de functionaliteit vaak maar heel beperkt is. Bovendien kunnen app-ontwikkelaars die functionaliteit niet goed in hun apps inbouwen.

Android N Force Touch

Android N biedt Force Touch voor ontwikkelaars

Android krijgt een eigen integratie voor drukgevoelige beeldschermen, waardoor app-ontwikkelaars de ondersteuning over kunnen nemen. Zo kunnen ze een controle inbouwen om te bepalen of de smartphone over de technologie beschikt. Als dat het geval is, kunnen app-ontwikkelaars de functionaliteit integreren.

Door de ondersteuning in Android N zelf te integreren, is de hardware ondersteuning vaak een stuk efficiƫnter dan als fabrikanten zelf een schil erom heen bouwen. Er wordt minder rekenkracht van de processor gebruikt, waardoor het energieverbruik ook minder is.

In trek bij Chinese fabrikanten

Apple was de eerste fabrikant die een smartphone met een drukgevoelig scherm uitbracht. De technologie is terug te vinden bij de iPhone 6S en 6S Plus. Het is nog steeds de enige westerse fabrikant die de ondersteuning heeft. Bij fabrikanten zoals Samsung, HTC en Sony worden normale touchscreens gebruikt. Maar opvallend is dat vanuit China drukgevoelige schermen juist in trek zijn. Er zijn een paar Chinese fabrikanten die de techniek hebben overgenomen, zoals bijvoorbeeld Huawei. Force Touch is te vinden in de Huawei Mate S Press Touche en de Huawei P9 Plus.

Ook in de Nexus smartphones?

Doordat Google nu ondersteuning gaat bieden voor drukgevoelige schermen, draait de geruchtenmolen op volle toeren. De kans is aanwezig dat de nieuwste Nexus smartphones, die mogelijk later dit jaar uitgebracht zullen worden, voorzien zijn van een drukgevoelig scherm. Toch is er nog geen concreet bewijs dat dit het geval zal zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *