Grote bedrijven bellen lukraak naar telefoonnummers om zo hun producten of diensten te verkopen. In veel gevallen gebeurt dit ongevraagd en werkt dit irritatie bij de houder van het telefoonnummer. Telemarketeers zijn een bron van irritatie, maar Google heeft daar nu een oplossing voor gevonden.

Google brengt een nieuwe versie van de Android Phone App uit. Dit is de standaard-app waarmee je kan bellen en je contacten in kan zien. In de nieuwe versie houdt Google een database van telemarketeers bij. Aan de hand van ‘spampreventie’ waarschuwt de app de gebruiker als hij wordt gebeld door een telefoonnummer waarvan Google weet dat het om een callcenter gaat. Daardoor kunnen gebruikers van tevoren al kiezen om het telefoontje weg te drukken.

Android Phone App

Spam preventie in Android Phone App

De telemarketing is een lucratieve business. Callcenters bellen duizenden mensen om een zo een product of dienst te slijten. In Nederland is telemarketing een minder groot probleem, dankzij de komst van het bel-me-niet-register. Bedrijven die toch telefoontjes plegen aan mensen die geregistreerd zijn aan het bel-me-niet-register, kunnen een behoorlijke boete verwachten. Maar in veel andere landen bestaat deze maatregel niet.

De Android Phone App is al een tijdlang een slimme app die meer informatie biedt over telefoonnummers. Zo verraadt de app uit welk land een telefoonnummer afkomstig is. Binnenkort komt de functie om te zien of het hier om een telemarketingbureau gaat erbij. Bovendien kunnen nummers ook zelf als ‘spam’ aangegeven worden. Als meerdere mensen het nummer aanmerken als spam, voegt Google het nummer toe aan de database.

Daarnaast is de spammarkering ook weer op te heffen, als genoeg gebruikers aangeven dat het telefoonnummer geen spam bevat.

Android Phone App voor Nexus en Android One

De vernieuwde Android Phone App is op dit moment alleen beschikbaar voor de Nexus smartphones van Google en alle smartphones van Android One. De toestellen draaien op een onaangepaste versie van Android. Veel fabrikanten hebben hun eigen aangepaste versie van het besturingssysteem, waardoor de Android Phone App voorlopig nog niet beschikbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *