Techbedrijf Apple heeft een nieuwe versie van iOS 9 uitgebracht. Deze herfst werd iOS 9.0 al uitgebracht en konden betatesters een tijd lang alvast iOS 9.1 testen. In de nieuwe versie is onder meer ondersteuning voor Live Photo’s toegevoegd. Die functie is alleen te gebruiken op de nieuwste toestellen van Apple, de iPhone 6S en de iPhone 6S Plus.

Op alle andere toestellen is onder meer een flink aantal nieuwe emoji’s toegevoegd, waaronder de vaak gevraagde middelvinger. Daarnaast het Apple in iOS 9.1 een aantal fouten uit iOS 9.0 opgelost.

Apparaten
iOS 9.1 is beschikbaar voor alle iDevices, zoals de iPhone, iPad en iPad Touch. Belangrijk is de nieuwe ondersteuning voor Live Photo’s, die te gebruiken is op de iPhone 6S en de iPhone 6S Plus.

Apple brengt in de nieuwe software onder meer nieuwe emoji’s, een verbeterd toetsenbord en een aantal bugfixes. Er zijn weinig veranderingen aan de interface: dat gebeurt meestal bij een volledig nieuwe versie van iOS. In vergelijking met iOS 8 is er aan iOS 9 optisch weinig veranderd, omdat iOS 9 vooral gericht is op ondersteuning van oudere toestellen.

Nieuwe emoji
Apple heeft in iOS 9.1 150 nieuwe emoticons toegevoegd, die officieel ‘emoji’ heeten. In totaal zijn het er 150, die voortkomen uit Unicode 7 en 8. Er zijn nieuwe mensen, dieren en symbolen beschikbaar. Eén van de meest gewilde smileys is in deze versie toegevoegd; de middelvinger. Daarnaast hebben gebruikers van de iPhone nu ondersteuning voor een leeuw, een broodje döner, moskeeën en synagoges.

De muis en toetsenbord zijn in de emoji’s ook aangepast. Apple bracht onlangs de nieuwe Magic Mouse 2 en Magic Keyboard uit en dus lijken de emoji’s nu ook meer op de nieuwe producten.

ios9 emoji

Toetsenbord
Het bedrijf uit Cupertino heeft overigens ook verbeteringen doorgevoerd aan het toetsenbord. Apple brengt bijna in elke nieuwe versie verbeteringen aan het toetsenbord aan. Het gaat hier om een kleine verandering in de shift-toets. Als de shift-toets is ingeschakeld, wordt het symbooltje iets groter. Dat lijkt een kleine wijziging, maar de afgelopen maanden vroegen gebruikers steeds vaker om die functie.

Live Photo’s
De ondersteuning voor Live Photo’s is in iOS 9.1 ook uitgebreid, maar werkt alleen voor de nieuwste iPhones van Apple. Als de gebruiker zijn iPhone optilt of laat zakken, herkent Live Photo’s de bewegingen. Live Photo’s neemt die bewegingen niet meer automatisch op. Dat is een flinke verbeteringen, want Live Photo’s eindigden vaak met schokkende bewegingen.

Kleine verbeteringen
Ten slotte heeft Apple een aantal kleine verbeteringen doorgevoerd in iOS 9.1.

– Verbeterde stabiliteit voor onder andere CarPlay, Muziek, Foto’s, Safari en de zoekfunctie

– Verbeterde prestaties bij gebruik van Multitasking

– Oplossing voor bug waardoor Agenda mogelijk niet langer reageerde in de maandweergave

– Oplossing voor bug waardoor sommige gebruikers Game Center niet konden openen

– Oplossing voor bug waardoor werd ingezoomd op de inhoud van sommige apps

– Oplossing voor bug dat kon leiden tot een onjuist aantal ongelezen e-mails in POP-mailaccounts

– Oplossing voor bug waardoor gebruikers recente contacten niet konden verwijderen vanuit nieuwe e-mails of berichten

– Oplossing voor bug waardoor sommige berichten niet werden weergegeven in de zoekresultaten in Mail

– Oplossing voor bug dat zorgde voor een grijze balk in audioberichten

– Oplossing voor bug dat bij sommige aanbieders zorgde voor activeringsfouten

– Oplossing voor bug waardoor sommige apps niet konden worden bijgewerkt via de App Store

iOS updaten
De nieuwste versie van iOS is te downloaden via iTunes, maar ook rechtstreeks via WiFi. Dit is mogelijk door naar instellingen te gaan, op algemeen te klikken, te kiezen voor software-update en dan op download en installeer te klikken. De software-update is nu voor iedereen met een iPhone, iPad en iPod beschikbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *