• Dennis
  • 0

Apple deelt bepaalde gegevens uit de data van berichtendienst iMessage met de politie, justitie en inlichtingendiensten. Dat is deze week duidelijk geworden. Het gaat om de metadata uit de iMessage-app. De data wordt in het bijzonder gebruikt voor het correct laten werken van de berichtendienst, maar het bedrijf blijkt sommige informatie ook door te spelen naar de overheden.

Apple is niet het eerste bedrijf dat metadata deelt met overheden. Telecomproviders blijken dat al langer te doen. Via iMessage is het mogelijk berichtjes gratis naar de andere gebruiker te sturen. De gebruikers moeten beiden beschikken over een mobiele internetverbinding.

iMessage

Metadata

Apple houdt bij wie aangemeld is op iMessage. Daardoor weet het programma of iemand online is en het bericht dus via iMessage kan worden gestuurd, of dat het bericht moet worden verzonden als SMS. Daarvoor is het oproepen van metadata noodzakelijk.

De metadata-logging blijkt een stuk verder te gaan dan aanvankelijk werd gedacht. Zo blijkt Apple ook de datum en tijdstip van ieder gesprek vast te leggen. Daarnaast is ook het IP-nummer van beide gebruikers te traceren. Op die manier wordt vastgelegd of gebruiker A met gebruiker B contact heeft gezocht. Zelfs het zoeken naar een contact in de contactlijst – en dus niet daadwerkelijk een berichtje sturen – is al voldoende om gelogd te worden.

Alle data wordt op verzoek ter beschikking gesteld aan de politie, justitie en inlichtingendiensten. Voor zover bekend deelt Apple de inhoudt van berichten niet. Dat is ook niet nodig, want de berichten van het chatprogramma worden versleuteld verzonden. Als overheden de berichten al zouden onderscheppen, zou het lang duren tot het bericht ontcijferd is. Het ontsleutelen van berichten is namelijk erg ingewikkeld. De overheden hebben meestal dus alleen toegang tot de metadata. Dit zijn overigens precies de gegevens die de overheden nodig hebben. Het gaat vaak niet om de inhoud van berichten, maar om een bevestiging wie met wie contact heeft gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wellicht ook interessant


Specificaties Google Pixel 2 lekken uit

Er zijn nieuwe uitgelekte specificaties van de Google Pixel 2 en de Google Pixel 2 XL uitgelekt. Google zou de toestellen intern ‘walleye’ en ‘taimen’ noemen. Het kleinste toestel, de Google Pixel 2, krijgt een 5.0 inch scherm, geproduceerd door HTC. Het grotere toestel krijgt een 5.99 inch beeldscherm met dunne schermranden en wordt gefabriceerd door LG.

Lees verder...

OnePlus introduceert nieuwe OnePlus 5

OnePlus heeft haar nieuwste vlaggenschiptoestel, de OnePlus 5 uit de doeken gedaan. Het toestel moet de tegenhanger worden van duurdere smartphones, zoals die van Apple en Samsung. Het toestel kost tussen de 499 en 599 euro. Daarmee is het de duurste smartphone die OnePlus tot nu toe heeft uitgebracht.

Lees verder...

Samsung Galaxy J5 verkrijgbaar in Nederland

Samsung Galaxy J5 verkrijgbaar in Nederland
De nieuwe Samsung Galaxy J5 (2017) is sinds vorige week verkrijgbaar in ons land. Het toestel heeft een 2017-update gekregen en werd begin deze maand door Samsung aangekondigd. Het gaat om een middenklasse toestel met een vriendelijke prijs, maar goede specificaties.

Lees verder...

Motorola Moto C Plus naar Benelux

De Motorola Moto C Plus is sinds vorige week officieel verkrijgbaar in de Benelux. De smartphone is gericht op mensen die een smartphone nodig hebben, maar daar niet de hoofdprijs voor willen betalen. De Motorola Moto C is geschikt voor mensen die graag een bericht sturen op WhatsApp en Facebook willen gebruiken.

Lees verder...