Apple heeft gisteren tijdens de Keynote in Cupertino een nieuwe iPhone gepresenteerd. Al meer dan anderhalf jaar gingen er geruchten over de komst van een kleinere iPhone en gisteren was het eindelijk zover. Apple presenteerde de iPhone SE, die overigens niet onder doet van de nieuwste Apple iPhone 6S.

Liefhebbers kunnen nu kiezen tussen drie formaten: de iPhone SE met een 4 inch beeldscherm de iPhone 6S met een 4,7 inch beeldscherm of de iPhone 6S Plus met een 5,5 inch groot beeldscherm.

iPhone SE

iPhone SE tegen de trend in

De iPhone SE is een verschijning die tegen de huidige trend van almaar groter wordende smartphones in gaat. Twee jaar geleden werd Apple nog veroordeeld omdat het bedrijf toen nog steeds kleine smartphones maakte. Nu wordt Apple juist gehuldigd omdat Apple het enige bedrijf is dat nu nog een high-end smartphone met een klein formaat durft uit te brengen.

De iPhone SE heeft dezelfde specificaties als de iPhone 6S. Daarmee mogen we dus stellen dat Apple een high-end smartphone met een kleinere afmeting op de markt heeft gezet. Apple doet dat, omdat er behoorlijk wat vraag naar is, zo zegt Apple zelf.

Specificaties

De iPhone SE is niet veel slechter dan de iPhone 6S. Het toestel heeft dezelfde krachtige hardware aan boord als zijn grote broer. De verschillen zijn erg klein. Zo heeft Apple dezelfde aluminium behuizing voor de iPhone SE gebruikt. Eveneens is het RVS Apple logo op de achterzijde te brengen. Een vingerafdrukscanner (Touch ID) is ook toegevoegd, omdat Apple Pay, de betaaldienst van Apple, steeds belangrijker wordt.

Apple maakt daarnaast gebruik van dezelfde A9-processor als te vinden is in de iPhone 6S en 6S Plus. Daarnaast is ook de M9 co-processor aanwezig. Dat betekent dat de always-on functie van Siri gewoon ondersteund wordt.

De verschillen zijn vooral in het formaat van de smartphone te vinden. Vanwege het kleinere formaat moest er hier en daar wat beknibbeld worden. De iPhone SE heeft maar een 4 inch groot beeldscherm en een resolutie van 640 bij 1136 pixels. Dat is dezelfde resolutie als bijvoorbeeld de iPhone 5, 5S en 5C uit 2012 en 2013. Op gebied van beeldschermresolutie heeft Apple dus niets verbeterd.

Hoewel we zeiden dat de iPhone SE sterk lijkt op de iPhone 6S , is er ook nog een ander belangrijk verschil: de iPhone SE beschikt niet over 3D Touch. Daarnaast is ook de accu kleiner, maar volgens Apple zouden we niets mogen merken met betrekking tot het uithoudingsvermogen.

Camera

Apple kiest voor een 12 megapixel iSight camera aan de achterkant, met een dubbele flitser. Daarnaast komt ook de mogelijkheid om in 4K te filmen mee naar de iPhone Se. De selfiecamera is wel een kleine teleurstelling, met een resolutie van slechts 1,2 megapixel.

Prijzen en beschikbaarheid

De Apple iPhone SE komt vanaf begin april in de Nederlandse en Belgische winkels te liggen. Wanneer precies, is nog niet bekend. Wel weten we dat de prijs voor het 16 gigabyte model komt te liggen op 489 euro. Daarnaast is ook een 64 gigabyte model beschikbaar, die 100 euro duurder zal zijn. De Apple iPhone SE is beschikbaar in vier kleuren: spacegrijs, zilver, goud en ros├ęgoud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *