Het is zo’n beetje de duurste consumententelefoon die je kan kopen, maar de iPhone 6 64GB is elke cent waard. In zowel de uitstraling van de smartphone als het gebruik ervan, staat Apple’s iPhone op zeldzame hoogte.

iPhone 6: fraai van binnen en buiten

Of je hem nou in ‘spacegrijs’, wit of goud koopt: de iPhone 6 straalt iets van klasse uit. De glanzende afwerking van de voorkant oogt deftig, en de telefoon is indrukwekkend slank. De ronde volumeknoppen van vorige iPhones hebben plaatsgemaakt voor rechthoekige, omdat ze anders zouden uitsteken op de afgeronde zijkanten. Het scherm van de iPhone gaat naadloos over in die zijkanten, waardoor swipen vanaf de schermranden erg makkelijk gaat. De iPhone 6 is vervaardigd van hoogwaardig staal, maar de achterkant is daardoor wel wat glad. Een hoesje is voor de stuntelaar geen overbodige luxe.
De iPhone 6 maakt net zoveel indruk als je hem aanzet. Het Retina-scherm met een resolutie van 750 x 1334 pixels is haarscherp, goed af te lezen bij veel licht en heeft uitstekende kijkhoeken. Het bedient ook nog eens pinpoint accuraat. Open je een website in de browser Safari, dan druk je moeiteloos op de kleinste links. Ook met iets simpels als typen of het spelen van games, merk je hoe soepel en nauwkeurig de bediening van de iPhone 6 is. Games spelen gaat sowieso prima op de iPhone 6 trouwens: de A8-processor is krachtig genoeg om de zwaarste 3D-games probleemloos af te spelen.

Touch ID-vingerafdruk in de iPhone 6

Met 4,7 inch scherm is beduidend groter dan eerdere iPhones, maar Apple heeft een slimme truc zodat je toch overal bij kan met je vinger. Met een dubbele tik op de homeknop onderaan, haal je de bovenkant van het beeld even naar beneden zodat je makkelijk bij alle knoppen komt. De homeknop bevat bovendien een ingebouwde vingerafdrukscanner. Touch ID, noemt Apple dat. Daarmee kan je de telefoon zelf en apps erop beveiligen met je vingerafdruk.

Siri: Nederlandse stemassistent

Op het gebied van apps is de iPhone nog steeds onovertroffen. Nog altijd komen veel fraaie apps en updates ervan eerst uit op Apple’s besturingssysteem iOS dat standaard op de iPhone 6 staat geïnstalleerd. Vanaf iOS 8.3 is de iPhone bovendien een killer feature rijker: de gesproken assistente Siri spreekt Nederlands. Met een lange druk op de homeknop zet je herinneringen, vraag je informatie over van alles en dicteer je e-mails en sms’jes. Allemaal met je stem. Apple voorziet een iPhone 3 tot 4 jaar van iOS-updates, zodat de iPhone lange tijd actueel blijft.

iPhone 6: geweldige camera

Een van de belangrijkste specialiteiten van de iPhone 6 is dan nog niet besproken: de camera. Die schiet zowel met de 8 megapixel-camera aan de achterzijde als de front facing-cam schitterende beelden. Apple bezuinigt op megapixels ten opzichte van concurrenten als HTC, Sony en Samsung, maar slaat terug met krachtige sensoren. Foto’s op de iPhone 6 zijn haarscherp, hebben natuurlijke kleuren en zijn dankzij de LED-flitser ook bij weinig licht nog erg goed. Dankzij de razendsnelle autofocus, schiet je die foto’s zonder enige wachttijd. Als je ermee gaat filmen, wordt het nog indrukwekkender. De iPhone 6 kan filmen in 1080p HD met 60 frames per seconde, en kan slowmotion video’s schieten tot 240bps. Zo leg je bewegingen met waanzinnig detail vast. De iPhone 6 mist alleen de beeldstabilisator van het filmen die de iPhone 6 Plus wel heeft. Daardoor is de camera in de iPhone 6 de één na beste smarthone-camera bij het schrijven van deze review, in maart 2015.