De grootste iPhone die ooit gemaakt is, is ook de beste. De iPhone 6 Plus blinkt uit in batterijduur, de beeldstabilisator van de camera en natuurlijk alles wat je van de iPhone gewend bent.

Het is even wennen, een iPhone-scherm dat je niet volledig kan bedienen met de hand waarmee je hem vasthoudt. Gelukkig heeft Apple daar wat slims op bedacht. Met een dubbele tik op de homeknop onderaan, haal je de bovenkant van het scherm naar beneden, zodat je alsnog bij alle knoppen kan. Daarnaast geeft Apple je ook de keuze hoe je het scherm wilt gebruiken. Moet alles groter en leesbaarder zijn dan op oudere iPhones, of mag er vooral meer informatie op het scherm staan? Die keuze is aan jou.

Het laat zien dat Apple nog steeds over alles nadenkt. Dat zie je terug in elk onderdeel van de iPhone 6 Plus. De telefoon is prachtig slank, en om dat te benadrukken zijn de ronde volumeknoppen van de voorgangers vervangen door rechthoekige. De aan-knop zit bovendien rechts, zodat je niet steeds onhandig naar de bovenkant van het toestel hoeft te grijpen. Of je hem nou in het spacegrijs, wit of goud koopt: de iPhone 6 Plus straalt een zekere klasse uit met zijn glanzende voorkant, slanke voorkomen en de keuze voor staal in plaats van plastic.

Ook onderhuids imponeert de iPhone 6 Plus. Met de A8-processor kan de Plus zelfs de meest krachtige games aan, en de telefoon blijft pijlsnel als je talloze apps hebt openstaan. Dat is mede te danken aan het slim ingerichte Apple’s besturingssysteem iOS, dat nog altijd eenvoudig te begrijpen en te installeren is. Vanaf iOS 8.3 spreekt de spraakassistente Siri Nederlands en kan je met je stem herinneringen zetten, om gerichte informatie vragen en e-mails en sms’jes dicteren. Je hoeft er alleen maar de homeknop voor in te drukken. Die homeknop heeft overigens ook nog een vingerafdruksensor, waarmee je de telefoon en apps op je iPhone beveiligt. Een slimmigheidje dat uitstekend werkt.

Ondanks dat de iPhone 6 Plus op alle vlakken goed scoort, is er één aspect waarop de smartphone de concurrentie echt overklast. Bij het schrijven van deze review in maart 2015, heeft de iPhone 6 Plus de beste camera die je op een telefoon tegenkomt. Apple beperkt de hoofdcamera tot 8 megapixel, maar heeft hem wel voorzien van uitstekende sensors. Daardoor kan je razendsnel scherpstellen en foto’s schieten, en zijn foto’s ook bij weinig licht nog erg goed. Filmen gaat helemaal fantastisch, en kan op 1080p HD en in slowmotion tot en met 240 beeldjes per seconde, waardoor elke beweging vloeiend kan worden vertraagd. De beeldstabilisator zorgt er daarnaast voor dat het beeld niet schokt of schudt als je filmt.

Met de toonaangevende camera, verschillende slimmigheden en een batterij die langer meegaat dan een dag, is de iPhone 6 Plus zijn hoge aanschafprijs absoluut waard.