Telecomgigant Apple heeft gisteren het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone, iPad en iPod, iOS 10 aangekondigd. De software krijgt verschillende nieuwe functies. Zo is het nu mogelijk de losse apps zoals Aandelen en Mail te verwijderen. Bovendien zijn de apps ook weer via de App Store toe te voegen.

Daarnaast heeft het bedrijf uit Cupertino grote wijzigingen doorgevoerd aan het beginscherm en de notificaties.

iOS 10

Nieuwe functies iOS 10

iOS 10 heeft een nieuw ontwerp gekregen in het begin- en notificatiescherm, maar krijgt ook een flink aantal nieuwe functies mee. Met de iPhone 6S is het mogelijk Raise-and-Wake te gebruiken. Met die functie is het mogelijk het iPhone-scherm te activeren door de pols op te tillen.

Daarnaast heeft Apple besloten Siri open te stellen voor ontwikkelaars. Op die manier kunnen gebruikers straks commando’s geven als: ‘WhatsApp Nancy dat ik tien minuten later ben’ en wordt dit bericht naar vriendin Nancy via WhatsApp verzonden. Onder meer WhatsApp, Slack, Uber en Pinterest hebben ondersteuning gekregen voor deze functie.

Opzienbarend is de update die de app iMessage heeft gekregen. Apple geeft de app stickers en andere effecten. Bovendien is het – net als bij Facebook – mogelijk berichten leuk, grappig of bedroevend te vinden. Daarnaast heeft Apple ondersteuning voor zogenaamde rich links ingebouwd. Daarmee is het mogelijk voorbeelden van linkjes te zien. Een andere nieuwe functie is dat woorden zijn om te zetten in emoji. Net als Siri, gaat Apple de Berichten-app openstellen voor ontwikkelaars. Daardoor is het mogelijk apps binnen de Berichten-app te gebruiken. Dit werkt aan de hand van de App Drawer, onderaan de app.

Privacy

Apple heeft daarnaast uitgebreid stilgestaan bij de privacy van de gebruikers. De fabrikant belooft alle gesprekken via FaceTime en iMessage end-to-end te versleutelen.

Geschikte devices

iOS10 is geschikt voor de iPhone 5, 5C, 5S, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6S, iPhone 6S Plus en de iPhone SE. Daarnaast worden ook de iPad Pro, iPad 4, iPad Air, iPad Air 2, iPad mini en iPod Touch ondersteund.

Apple laat de ondersteuning voor de iPhone 4S, iPad 2, iPad 3, iPad mini 1 en iPod Touch 5G vallen.

Beschikbaarheid

Het nieuwe besturingsysteem van Apple komt in het najaar beschikbaar voor het grote publiek. Vanaf deze week kunnen ontwikkelaars alvast een zogenoemde ‘Developer Preview’ downloaden. Vanaf juli zal Apple een publieke beta openstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *