• Dennis
  • 0

Telefoonfabrikant Apple hangt mogelijk een torenhoge boete boven het hoofd. Het bedrijf uit Cupertino kreeg vannacht te horen dat de fabrikant mogelijk een boete van 862 miljoen euro moet betalen.

De reden daarvoor is dat Apple zonder toestemming gebruikgemaakt heeft van gepatenteerde technologie van een Amerikaanse universiteit. Daarmee is het patent op een technologie van de Universiteit van Wisconsin geschonden.

Bijna een miljard

De boete die Apple met de actie riskeert, bedraagt bijna 1 miljard euro. De boete kan oplopen tot 862 miljoen euro. De jury in de rechtszaak tussen de Universiteit van Wisconsin en Apple is van mening dat de het populaire bedrijf wel degelijk inbreuk heeft gemaakt op een patent van de Universiteit van Wisconsin. De jury denkt dat Apple een schadevergoeding van zo’n 862 miljoen euro moet betalen.

Het is mogelijk dat de miljoenenboete nog verder naar een miljardenboete stijgt. Dat bepaalt de rechter, die de zaak op dit moment behandelt. In Amerika is het gebruik dat onafhankelijke leken in een jury bepalen of er inbreuk is gemaakt op een recht of niet. Uiteindelijk is het aan de rechter om te bepalen of Apple schuldig is en wat de hoogte van de boete zal worden. Daarin speelt mee of Apple per ongeluk inbreuk maakte op het recht van de Universiteit van Wisconsin, of dat dat per ongeluk gebeurt is. Blijkt dat de telefoonfabrikant inderdaad bewust het patent geschonden heeft, dan zal het bedrijf mogelijk een nog hogere boete krijgen. Maar als de inbreuk niet duidelijk kan worden aangetoond, is het mogelijk dat Apple vrijspraak krijgt, of een lagere boete moet betalen.

Apple A8

Aanklacht

De Universiteit van Wisconsin had een aanklacht tegen Apple ingediend omdat het bedrijf een patent omtrent het ontwerp van de processor-chip geschonden zou hebben. De jury gaat mee in de aanklacht en stelt de universiteit in het gelijk. Apple maakt gebruik van de gepatenteerde techniek in de Apple A7, A8 en A8X-chip. De gepatenteerde techniek zorgt ervoor dat de chip veel efficiënter kan werken. De processoren werden gebruikt in de Apple iPhone 5S, iPhone 6, iPhone 6 Plus en Apple iPad Air 2.

Daarnaast loopt er nog een andere zaak van de Universiteit van Wisconsin. Na de aanklacht werd ontdekt dat Apple dezelfde techniek namelijk ook gebruikt in de nieuwe A9 en A9X-processor. Die processor wordt gebruikt voor de iPhone 6S, 6S Plus en de nieuwe Apple iPad Pro. De universiteit stelt dat Apple ook hier op hetzelfde patent inbreuk maakt.

Ongeldig

Apple heeft al geprobeerd het patent van de universiteit ongeldig te laten verklaren door het Amerikaanse patentbureau. De fabrikant had een klacht ingediend, maar kreeg geen gelijk van het patentbureau. De jury in de rechtszaak tussen de Universiteit van Wisconsin en Apple had ook al geoordeeld dat het patent van de universiteit geldig is. Gaat de rechter in de zaak mee, dan zal Apple een miljoenenboete moeten betalen.

Een importverbod is niet aan de orde, omdat het geen aantrekkelijke oplossing is. Apple is wel vaker in rechtszaken verwikkeld. Zo voerde Apple jarenlang rechtszaken tegen Samsung omdat het bedrijf patenten geschonden zou hebben. Op zijn beurt spande Samsung weer een rechtszaak aan. Een tijd lang kreeg Apple al eens een importverbod opgelegd, maar die werd na een paar dagen weer opgeheven. Het is gebruik bij Apple dat het bedrijf uit Cupertino de boete betaalt, of tot een schikking komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wellicht ook interessant


Specificaties Google Pixel 2 lekken uit

Er zijn nieuwe uitgelekte specificaties van de Google Pixel 2 en de Google Pixel 2 XL uitgelekt. Google zou de toestellen intern ‘walleye’ en ‘taimen’ noemen. Het kleinste toestel, de Google Pixel 2, krijgt een 5.0 inch scherm, geproduceerd door HTC. Het grotere toestel krijgt een 5.99 inch beeldscherm met dunne schermranden en wordt gefabriceerd door LG.

Lees verder...

OnePlus introduceert nieuwe OnePlus 5

OnePlus heeft haar nieuwste vlaggenschiptoestel, de OnePlus 5 uit de doeken gedaan. Het toestel moet de tegenhanger worden van duurdere smartphones, zoals die van Apple en Samsung. Het toestel kost tussen de 499 en 599 euro. Daarmee is het de duurste smartphone die OnePlus tot nu toe heeft uitgebracht.

Lees verder...

Samsung Galaxy J5 verkrijgbaar in Nederland

Samsung Galaxy J5 verkrijgbaar in Nederland
De nieuwe Samsung Galaxy J5 (2017) is sinds vorige week verkrijgbaar in ons land. Het toestel heeft een 2017-update gekregen en werd begin deze maand door Samsung aangekondigd. Het gaat om een middenklasse toestel met een vriendelijke prijs, maar goede specificaties.

Lees verder...

Motorola Moto C Plus naar Benelux

De Motorola Moto C Plus is sinds vorige week officieel verkrijgbaar in de Benelux. De smartphone is gericht op mensen die een smartphone nodig hebben, maar daar niet de hoofdprijs voor willen betalen. De Motorola Moto C is geschikt voor mensen die graag een bericht sturen op WhatsApp en Facebook willen gebruiken.

Lees verder...