Apple is het niet eens met de uitspraak van de Amerikaanse Federale Rechtbank in Californië. De rechtbank stelt dat Apple moet meewerken aan een onderzoek van de Amerikaanse inlichtingendienst, de FBI. De rechtbank vindt dat Apple moet meewerken aan het kraken van de iPhone van Syed Rizwan. Rizwan schoot in december 2015 14 mensen dood bij een terroristische aanslag.
Apple zegt de belangen te begrijpen, maar is bang dat met de kraakverplichting een vrijbrief wordt gegeven om in de toekomst ook andere smartphones voor minder dringende zaken te kunnen kraken.
Aangepaste versie
De FBI wil van Apple dat het bedrijf een aangepaste versie van iOS maakt die kan worden geïnstalleerd op het toestel van de terrorist. Met de software moet het mogelijk zijn om de iPhone te kunnen ontgrendelen en zo door de data te snuffelen.
Maar in een open brief van Tim Cook, de CEO van Apple, wordt duidelijk dat de fabrikant dat niet ziet zitten. De FBI zou om een sleutel vragen waarmee de telefoon ontgrendeld kan worden, maar volgens Apple is het bedrijf niet in bezit van zo’n sleutel. En als de fabrikant zo’n sleutel wel aan de FBI zou geven, zou de dienst bij iedere iPhone kunnen. Daarmee zijn dan alle beveiligingsmaatregelen zinloos, als zo’n sleutel in verkeerde handen valt.
Cook schrijft in de brief dat de FBI de veiligheid van haar klanten bedreigt. De FBI belooft de sleutel alleen in dit geval te gebruiken, maar het is niet zeker of de FBI dat ook echt zal doen.
Paradox
In de uitspraak van de Amerikaanse Federale Rechtbank zit een paradox. De overheid verplicht tech-bedrijven om de privacy van klanten zo goed mogelijk te waarborgen. Ondertussen moet Apple een versie uitbrengen waarmee de FBI de smartphone kan kraken. Volgens Apple is dat paradoxaal. Inmiddels heeft Apple bijval gekregen van haar grootste concurrent, Google.