Steeds meer mensen betalen met de smartphone. Deze week maakte de ING Bank bekend dat de bank van de zomer een proef start met contactloos betalen via een NFC-chip op een Android-telefoon. De gebruiker heeft tenminste Android 4.4 KitKat nodig. Daarmee is de bank de eerste in Nederland die NFC-betalingen breed gaat ondersteunen

De NFC-chip is dezelfde techniek als die al gebruikt wordt in bankpassen, om contactloos te betalen. De ING Bank wordt de eerste bank in Nederland die contactloos betalen met de telefoon aan gaat bieden. Niet alleen ING is bezig met het ontwikkelen van technieken om te betalen met de smartphone. Zo is Apple in de Verenigde Staten al een tijd bezig met de ontwikkeling van Apple Pay.

Betalen met NFC
De ING Bank wordt de eerste bank in Nederland die smartphonebetalingen breed gaat uitrollen. De Rabobank begon eerder al een proef, maar dat mag eigenlijk geen naam hebben. De dienst van de Rabobank werkt namelijk alleen maar op een viertal Samsung-toestellen. Rabobank begon de dienst met Rabo Wallet, waarmee verschillende klantenkaarten bewaard kunnen worden. Het werkt alleen op de Samsung Galaxy S4 en de Samsung Galaxy Note 3. Die moeten dan minimaal Android 5.0 Lollipop draaien.

De S6 en de S6 Edge worden door Rabobank ook ondersteund, vanaf Android versie 5.1.1. Is de smartphone geroot, of buitenlands, dan werkt Rabo Wallet al niet samen.

Bij ING moeten klanten straks een nieuwe app downloaden en installeren om NFC-betalingen mogelijk te kunnen maken. Met de app loggen gebruikers dan in met de pincode die eerder via Mobiel Bankieren is aangemaakt. Zo’n 6,5 miljoen klanten hebben op dit moment een betaalpas waarmee contactloos betaald kan worden. ING verwerkte tot en met mei al 13 miljoen nfc-betalingen. Er zijn in Nederland 80.000 betaalautomaten die contactloos betalen ondersteunen. Het aantal betalingen lijkt hoog, maar daarbij werden ook de pinpassen die over contactloos betalen (NFC) beschikken, meegeteld. Het gaat hier dus niet enkel om betalingen die via de telefoon werden uitgevoerd. Internet of Mobiel Bankieren telden daarbij niet mee.

Apple Pay

Apple Pay
Telefoons van Apple kunnen ondersteunen met de Nederlandse banken nog steeds geen contactloos betalen, maar daar wordt wel aan gewerkt. Twee jaar geleden introduceerde Apple het zogenoemde ‘Apple Pay’, waarmee consumenten aan de hand van een app en een chiplezer kunnen betalen. Apple Pay werkt met de NFC-chip, de Touch ID vingerafdrukscanner en de Secure Element-chip, die vanaf de iPhone 6 geïmplementeerd is. Het probleem van Apple Pay is dat het mondjesmaat in een aantal landen wordt uitgerold. Zo ondersteunen grote ketens zoals MacDonals en modemerken wel al Apple Pay, maar dat werkt alleen bij een aantal geselecteerde banken in een aantal geselecteerde landen. Het enige Europese land dat op dit moment meedoet, is het Verenigd Koninkrijk.

Dat wil niet zeggen dat het uitzicht voor Europese Apple-gebruikers hopeloos is. Apple is bezig de ontwikkeling van de technologie ook naar Europese landen te halen.

In Nederland is Apple Pay nog niet beschikbaar, maar de Rabobank staat wel open voor een samenwerking met Apple. ING noemt de betalingsmethode zelfs al op de website. Maar het Amerikaanse bedrijf heeft in het begin van 2015 nog geen contact gehad met banken. Inmiddels weten we dat ING intern bezig is met de nieuwe technologie. Tim Cook bevestigde eerder dat Apple Pay in 2015 naar Nederland komt.

2015 is bijna voorbij en dus heeft het bedrijf nog maar even de tijd om Apple Pay te introduceren. Vorige week kwamen er nieuwsberichten naar buiten dat bij Nederlandse locaties van McDonalds en Marqt al navigatie-app logo’s van Apple Pay te zien zijn. Daarmee lijkt het erop dat de dienst binnenkort in ons land wordt geïntroduceerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *