Dankzij razendsnelle ontwikkelingen binnen de mobiele technologie staan we aan de vooravond van een heel nieuw tijdperk. Een samenleving waarin je overal kunt betalen met je smartphone komt namelijk steeds dichterbij. Op dit moment experimenteren winkels, banken en zelfs scholen volop met contactloos betalen per mobiel of bankpas.

De opmars van contactloos betalen
Terwijl een paar jaar geleden nog werd gesproken van een ‘hype’, is contactloos betalen nu echt bezig aan een opmars in Nederland. Waarschijnlijk is het over een paar jaar doodnormaal om aankopen af te rekenen met je smartphone. Uit cijfers van Mastercard blijkt een enorme groei van contactloos betalen. In de tweede helft van 2015 nam deze betaalmethode met meer dan de helft toe. Het aantal contactloze apparaten is ten opzichte van 2014 vertienvoudigd en loopt inmiddels in de duizenden. Maar Nederland is absoluut niet het eerste land waar betalen per smartphone of mobiel steeds normaler wordt. Polen, Tsjechië en Hongarije kennen deze betaalmethode al tien jaar.

Simpel betalen met je smartphone
Mobiel betalen verovert door de simpele gebruikswijze verschillende sectoren in Nederland. Wanneer je wilt betalen in winkels heb je tot 25 euro geen pincode nodig. Dankzij de zogeheten NFC-chip hoef je alleen je smartphone tegen een pinautomaat aan te houden en de betaling wordt voldaan. Bij betalingen boven 25 euro is het wel nodig om een pincode in te voeren. Tot een bedrag van 50 euro is het mogelijk om kleine betalingen te doen.

Rabobank-app
Even snel een verjaardagscadeautje of een broodje afrekenen met je mobiel wordt dus steeds makkelijker. Nadeel is wel dat nog niet alle smartphones beschikken over een NFC chip. Dankzij de ontwikkeling van apps is het toch mogelijk om mobiel te kunnen betalen. Zo ontwierp Rabobank in de zomer van 2015 de Rabo Wallet-app. Op dit moment is de app alleen te installeren als je een Samsung Galaxy S4 en de Samsung Note 3 hebt, maar in de nabije toekomst komt daar verandering in.

Rabo Wallet bankpas

Met een app afrekenen in de kantine
Het mobiel betalen-virus slaat ook over op scholen. In september 2015 sloten een grote cateraar en de mobiele betaaldienst Daalder de handen ineen om mobiel betalen mogelijk te maken in Nederlandse schoolkantines. Negentig Nederlandse scholen zijn een experiment gestart met deze alternatieve betaalmethode in kantines. Met de Daalder app betalen jongeren in de schoolkantine niet langer contant of per pinpas, maar met hun mobiel. Bij de Daalder-app hoef je slechts een account aan te maken en daar geld op te zetten. Vervolgens betaal je per telefoon. Afrekenen gaat veel sneller en voor scholen liggen de kosten lager omdat ze geen pinkastjes meer aan hoeven te schaffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *