De BlackBerry 10 wordt toch niet op een zijspoor gezet. Eerder zei CEO John Chen de overstap te maken naar Android, maar het eigen besturingssysteem is nog niet begraven. Dat schrijft de CEO in een officiële blogspot van Chen. BlackBerry blijft het BlackBerry 10 besturingssysteem ondersteunen en ontwikkelen. Dit jaar worden er twee nieuwe versies uitgebracht, zo zegt het bedrijf.

In een interview tijdens de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas leek het erop dat het bedrijf één of twee toestellen uit wil brengen, maar dat beide toestellen Android zouden draaien.

BlackBerry 10

Nuance
Analisten pakten het interview op als een ‘doodverklaring’ voor het eigen besturingssysteem. Volgens Chen is het behoorlijk goedkoper om gebruik te maken van Android, dan het ontwikkelen van een eigen besturingssysteem. Maar volgens Chen is het interview door analisten overdreven opgepakt. Het besturingssysteem is “verre van dood”, zo schrijft Chen in zijn blogpost.

“Klanten die voor een BlackBerry 10 smartphone hebben gekozen, mogen op ons blijven rekenen”, zo zegt de CEO. Dit jaar zouden er nog eens twee updates voor het besturingssysteem op het programma staan.

Updates
Het was nog niet bekend dat BlackBerry twee updates voor haar besturingssysteem zou uitbrengen, maar Chen wilde zijn blogpost kracht bijzetten door bekend te maken dat er dit jaar twee grote updates voor BlackBerry 10 komen. Zo wordt het systeem mogelijk NIAP-gecertificeerd. Dit houdt in dat het besturingssysteem gebruikt kan worden door hogere overheidsorganen waarin kans op spionage groot is. BlackBerry werd jarenlang gebruikt door bijvoorbeeld de president van America. Het lijkt erop dat het bedrijf een gooi wil doen naar het behouden van de smartphonedivisie door een NIAP-partner te worden.

Als onderdeel van de certificering komt halverwege dit jaar BlackBerry 10.3.3 uit. Daarin scherpt het bedrijf de beveiliging van het systeem nog verder aan, om zo te kunnen voldoen aan de eisen van de certificering. Daarna komt BlackBerry 10.3.4 uit, om de beveiliging nog verder op te schroeven.

CEO Chen maakte eerder al bekend dat als de BlackBerry telefoons slecht verkocht blijven, hij de stekker uit de divisie wil trekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *