Smartphonefabrikant BlackBerry heeft de nieuwe BlackBerry priv officieel uit de doeken gedaan. Het toestel is de eerste van BlackBerry die gebruikmaakt van het besturingssysteem Android. Eerder toestellen van de fabrikant waren altijd voorzien van een eigen besturingssysteem.

Dat het bedrijf de nieuwe Priv uit zou gaan brengen, was geen verrassing. Er gingen al maanden geruchten over het nieuwe toestel, vooral gevoeld door informatie die de fabrikant zelf vrijgaf. Afgelopen weekend zag het toestel officieel het levenslicht.

Spannende smartphone
De Priv is een spannende smartphone. In veel opzichten is deze namelijk anders dan andere toestellen, maar het is ook een spannende smartphone voor BlackBerry. Het hangt namelijk van dit toestel af of de fabrikant doorgaat met de smartphonedivisie, of daarmee zal stoppen. Het gaat al tijden niet goed met de smartphone-afdeling van BlackBerry, maar de CEO zei onlangs de divisie nog één laatste kans te geven.

Dus moet het toestel indruk maken. Dat doet het toestel met een groot beeldscherm van 5,4 inch, met een zeer hoge beeldschermresolutie. De QHD-resolutie ligt op 1440×2560 pixels. De meeste Android-toestellen kennen geen fysiek toetsenbord meer, maar dat is bij de Priv anders. BlackBerry’s toestellen zijn altijd gekenmerkt door het uitschuifbare toetsenbord en dus geldt dat ook voor de nieuwe Priv. Ondanks dat toetsenbord, is het toestel toch extreem dun gebleven.

BlackBerry Priv

Uitgebreid
Onder de motorkap is de Priv zeker een interessant toestel. De processor – de Snapdragon 808 – draait onder meer in de LG G4, Nexus 5X en de Lumia 950. BlackBerry kiest voor dezelfde processor met 1,8 GHz dualcore en een 1,4 GHz- quadcore. De fabrikant is meegegaan in de wens van veel gebruikers voor meer interne opslagcapaciteit.

Daarom krijgt de klant bij aanschaf standaard 32 gigabyte opslagcapaciteit. Het is mogelijk de opslag nog verder uit te breiden aan de hand van een MicroSD-kaartje. De opslag kan worden vergroot tot maximaal 2 terabyte.

Camera
Met de camera van de Priv wil BlackBerry imponeren. Daarom kiest het bedrijf voor een camera van 18 megapixel aan de achterkant. De camera heeft optische beeldstabilisatie (OIS) en kan net als de iPhone 6s en de 6s Plus ook in 4K filmen. De camera beschikt over een dual-tone LED-flitser, waardoor foto’s ook bij weinig licht nog zeer helder moeten zijn.

Het maken van selfies is ook mogelijk, maar de kwaliteit ervan kan redelijk tegenvallen. BlackBerry kiest voor een magere 2 megapixel-camera aan de voorkant, waardoor het verleidelijker wordt de telefoon om te keren en op die manier selfies te maken.

Bijzonderheden
BlackBerry vindt het toestel zelf erg bijzonder. Ondanks dat het toestel beschikt over een uitschuifbaar QWERTY-toetsenbord, is het toestel toch erg dun. De smartphone is slechts 9,4mm dik. Ondanks de dikte, heeft de telefoon toch een zeer krachtige accu aan boord. De accu heeft een capaciteit van 3410 mAh, goed voor meer dan 9 uur gesprekstijd.

De Priv is het eerste toestel van BlackBerry dat werkt op Android. BlackBerry neemt daarmee afscheid van het eigen besturingssysteem. De Priv werkt nog niet met Android 6.0 Marshmallow, maar met Android 5.1 Lollipop. De fabrikant belooft dat de gebruiker maandelijks updates zal ontvangen en dat een update naar Marshmallow in de pijpleiding zit. De fabrikant werd bekend vanwege de veiligheid van zijn smartphones en daarom claimt het bedrijf nu dat de Priv de veiligste smartphone van het moment is.

Prijzen en beschikbaarheid
Consumenten uit de Verenigde Staten en Canada kunnen de nieuwe smartphone vanaf deze week aanschaffen. Er is nog geen officiële aankondiging voor de Europese markt gedaan. De verwachting is dat het toestel eind dit jaar of begin volgend jaar in Europa te koop is.

Bij sommige Nederlandse webwinkels is het toestel al te pre-orderen. De prijs ligt mogelijk op 779 euro voor het zwarte 32GB-model.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *