• Dennis
  • 0

BlackBerry gaat stoppen met het ontwikkelen en produceren van smartphones. Het bedrijf heeft jarenlange problemen met het rendabel maken van de smartphonetak. Volgens het bedrijf is het niet gelukt de smartphonetak winstgevend te maken.

De CEO van BlackBerry, John Chen, maakte tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers bekend dat het bedrijf stopt met het ontwikkelen van smartphones. Vorig jaar wilde de CEO al een streep door de smartphonedivisie zetten, maar gaf het toch nog een kans.

afb blackberry

BlackBerry trekt de stekker eruit

Vorig jaar zei Chen al dat hij de smartphonedivisie van het bedrijf nog één laatste kans wilde geven. Als deze kans zou mislukken, zou het bedrijf stoppen met de productie van de smartphones. Dat is nu gebeurd, want ook dit jaar is de smartphonedivisie nog steeds een grote kostenpost. BlackBerry heeft volgens de kwartaalcijfers weer een behoorlijk verlies geboekt, dat vooral is te wijten aan een slecht draaiende smartphonedivisie.

Verliezen

Uit de laatste kwartaalcijfers blijkt dat BlackBerry nog steeds verlies draait. Het verlies over het afgelopen kwartaal bedroeg maar liefst 372 miljoen dollar. Daarmee is het verlies groter dan de omzet, want die bedroeg 334 miljoen dollar. In een jaar tijd heeft de Canadese producent maar één miljoen smartphones weten te verkopen.

Dat aantal smartphones verkopen marktleiders als Samsung en Apple op één dag. Daarom gaat BlackBerry zich nu meer focussen op het ontwikkelen van software en diensten. De merknaam zal overigens niet verdwijnen op smartphones. Andere smartphonefabrikanten kunnen een licentie bij het bedrijf kopen om smartphones uit te brengen.

Nieuwe smartphone op komst?

Nu de smartphonedivisie officieel niet meer bestaat, is het niet duidelijk wat er gaat gebeuren met de BlackBerry DTEK60. De eerste details over dat model werden vorige week door het bedrijf naar buiten gebracht. Daarnaast werkte het bedrijf aan een smartphone onder de codenaam Mercury. Dat toestel is bijna volledig klaar en zou op 2017 op de markt komen. Of dat nu ook echt gaat gebeuren, is nog niet duidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wellicht ook interessant


Specificaties Google Pixel 2 lekken uit

Er zijn nieuwe uitgelekte specificaties van de Google Pixel 2 en de Google Pixel 2 XL uitgelekt. Google zou de toestellen intern ‘walleye’ en ‘taimen’ noemen. Het kleinste toestel, de Google Pixel 2, krijgt een 5.0 inch scherm, geproduceerd door HTC. Het grotere toestel krijgt een 5.99 inch beeldscherm met dunne schermranden en wordt gefabriceerd door LG.

Lees verder...

OnePlus introduceert nieuwe OnePlus 5

OnePlus heeft haar nieuwste vlaggenschiptoestel, de OnePlus 5 uit de doeken gedaan. Het toestel moet de tegenhanger worden van duurdere smartphones, zoals die van Apple en Samsung. Het toestel kost tussen de 499 en 599 euro. Daarmee is het de duurste smartphone die OnePlus tot nu toe heeft uitgebracht.

Lees verder...

Samsung Galaxy J5 verkrijgbaar in Nederland

Samsung Galaxy J5 verkrijgbaar in Nederland
De nieuwe Samsung Galaxy J5 (2017) is sinds vorige week verkrijgbaar in ons land. Het toestel heeft een 2017-update gekregen en werd begin deze maand door Samsung aangekondigd. Het gaat om een middenklasse toestel met een vriendelijke prijs, maar goede specificaties.

Lees verder...

Motorola Moto C Plus naar Benelux

De Motorola Moto C Plus is sinds vorige week officieel verkrijgbaar in de Benelux. De smartphone is gericht op mensen die een smartphone nodig hebben, maar daar niet de hoofdprijs voor willen betalen. De Motorola Moto C is geschikt voor mensen die graag een bericht sturen op WhatsApp en Facebook willen gebruiken.

Lees verder...