• Dennis
  • 0

Google krijgt mogelijk een forse boete voor machtsmisbruik binnen de Europese Unie. De Europese Commissie heeft plannen uitgesproken om het bedrijf te beboeten. De boete moet ervoor zorgen dat Google stopt met het misbruiken van haar machtspositie met haar besturingssysteem Android.

Zo zou de techgigant regelmatig haar eigen diensten voortrekken. Dat is te lezen in een ruim 150 pagina’s groot document. Het document is bij persdienst Reuters beland. In april dit jaar zei de Europese Commissie al Google officieel in staat van beschuldiging te stellen.

Google hoofdkantoor

Google misbruikt positie

Het Android besturingssysteem is veruit het populairste besturingssysteem op de wereld. Zo’n 85 procent van alle smartphones maakt gebruik van de software. De Europese Commissie schrijft in een rapport dat de commissie voldoende aanleidingen ziet om aan te nemen dat Google haar dominante machtspositie misbruikt.

Zo zou Google regelmatig haar eigen diensten voortrekken. Zo krijgen andere fabrikanten ervoor betaald als zij Play Services mee installeren op smartphones. Fabrikanten die deze applicaties meeleveren op de smartphone, krijgen toegang tot de Google Play Store. Dat is de App Store voor Android. Fabrikanten die de Play Services niet mee installeren, krijgen ook geen toegang tot de App Store.

Het probleem is dat de Play Services veel diensten hebben. Zo moeten fabrikanten verplicht Google als standaardzoekmachine instellen. Microsoft deed hetzelfde jaren geleden en ontving daarvoor een miljoenenboete. 85 procent van de smartphonemarkt heeft Google als standaardzoekmachine, in plaats van die van concurrenten. Daardoor is er een oneerlijke concurrentie, zo meent de commissie.

Andere apps die onderdeel zijn van Play Services, benadelen concurrenten, zo zegt de EC. Een stevige boete lijkt volgens de Commissie op zijn plaats. De praktijken van Google zijn begonnen in 2011 en gaan nog steeds door. Het is nog niet bekend of er daadwerkelijk een boete komt. Er is nog niets officieel naar buiten gebracht over het onderzoek. Wel wil de Europese Commissie ingrijpen. Er komen nieuwe regels binnen de Europese Unie waarin staat dat fabrikanten andere fabrikanten niet mogen benadelen als deze ervoor kiezen bepaalde diensten niet aan te bieden. Nu worden bedrijven die Google Play Services niet meeleveren, financieel benadeeld. Dat is oneerlijk, zo vindt de Commissie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wellicht ook interessant


Specificaties Google Pixel 2 lekken uit

Er zijn nieuwe uitgelekte specificaties van de Google Pixel 2 en de Google Pixel 2 XL uitgelekt. Google zou de toestellen intern ‘walleye’ en ‘taimen’ noemen. Het kleinste toestel, de Google Pixel 2, krijgt een 5.0 inch scherm, geproduceerd door HTC. Het grotere toestel krijgt een 5.99 inch beeldscherm met dunne schermranden en wordt gefabriceerd door LG.

Lees verder...

OnePlus introduceert nieuwe OnePlus 5

OnePlus heeft haar nieuwste vlaggenschiptoestel, de OnePlus 5 uit de doeken gedaan. Het toestel moet de tegenhanger worden van duurdere smartphones, zoals die van Apple en Samsung. Het toestel kost tussen de 499 en 599 euro. Daarmee is het de duurste smartphone die OnePlus tot nu toe heeft uitgebracht.

Lees verder...

Samsung Galaxy J5 verkrijgbaar in Nederland

Samsung Galaxy J5 verkrijgbaar in Nederland
De nieuwe Samsung Galaxy J5 (2017) is sinds vorige week verkrijgbaar in ons land. Het toestel heeft een 2017-update gekregen en werd begin deze maand door Samsung aangekondigd. Het gaat om een middenklasse toestel met een vriendelijke prijs, maar goede specificaties.

Lees verder...

Motorola Moto C Plus naar Benelux

De Motorola Moto C Plus is sinds vorige week officieel verkrijgbaar in de Benelux. De smartphone is gericht op mensen die een smartphone nodig hebben, maar daar niet de hoofdprijs voor willen betalen. De Motorola Moto C is geschikt voor mensen die graag een bericht sturen op WhatsApp en Facebook willen gebruiken.

Lees verder...