• Dennis
  • 0

Het is treurig gesteld met het updatebeleid van smartphonefabrikanten. Dat stelt de Consumentenbond. Slechts 16 procent van alle smartphones die de Consumentenbond in de afgelopen twee jaar getest heeft, hebben een update naar Android 6.0 gekregen. Het aanbieden van software-updates blijft belangrijk voor de Consumentenbond, onlangs de verloren rechtszaak tegen Samsung.

Updates Smartphones Galaxy

Updates smartphones blijven achter

Volgens de bond heeft slechts 16 procent van de door de bond geteste smartphones in de afgelopen twee jaar een update ontvangen. Dat blijkt uit een nieuwe analyse. Het gaat om de update naar Android 6.0 Marshmallow, het jongste besturingssysteem van Google.

In Android 6.0 Marshmallow is vooral de privacy behoorlijk opgeschroefd. Gebruikers kunnen per app instellen welke gegevens een app mag gebruiken. Daarnaast heeft Google het batterijgebruik geoptimaliseerd.

Gefaalde rechtszaak

De Consumentenbond sleepte ondanks telefoonfabrikant Samsung nog voor de rechter vanwege haar updatebeleid. Maar de rechtbank bepaalde dat het kort geding dat de bond had aangespannen niet inhoudelijk behandeld kon worden. De rechtbank stelde dat het onderwerp niet belangrijk genoeg was om als kort geding te behandelen.

De bond had met veel bombarie een kort geding aangekondigd. Het ging erom dat Samsung haar smartphones twee jaar lang na aanschaf moest blijven voorzien van updates, terwijl dat niet het geval was.

HTC als beste uit de test

Uit het onderzoek van de bond blijkt dat HTC nog het beste presteert van de onderzochte merken. 42 procent van de geteste toestellen van het merk is inmiddels voorzien van Android 6.0 Marshmallow. Acer, Alcatel en Wiko presteren het slechts van allemaal. Geen van de drie smartphonefabrikanten heeft in het afgelopen half jaar een update naar Android 6.0 Marshmallow aangeboden.

Op dit moment neemt de bond vooral Samsung opnieuw onder vuur. Samsung is de marktleider op de smartphonemarkt, maar doet te weinig, zo stelt de Consumentenbond. Slechts 9 van de 42 toestellen van Samsung kregen een update naar Android 6.0 Marshmallow. Daarnaast hadden de onderzoekers ook geen goed woord over voor Huawei. Slechts één van de 25 geteste smartphones van het merk kreeg een update naar Marshmallow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wellicht ook interessant


Specificaties Google Pixel 2 lekken uit

Er zijn nieuwe uitgelekte specificaties van de Google Pixel 2 en de Google Pixel 2 XL uitgelekt. Google zou de toestellen intern ‘walleye’ en ‘taimen’ noemen. Het kleinste toestel, de Google Pixel 2, krijgt een 5.0 inch scherm, geproduceerd door HTC. Het grotere toestel krijgt een 5.99 inch beeldscherm met dunne schermranden en wordt gefabriceerd door LG.

Lees verder...

OnePlus introduceert nieuwe OnePlus 5

OnePlus heeft haar nieuwste vlaggenschiptoestel, de OnePlus 5 uit de doeken gedaan. Het toestel moet de tegenhanger worden van duurdere smartphones, zoals die van Apple en Samsung. Het toestel kost tussen de 499 en 599 euro. Daarmee is het de duurste smartphone die OnePlus tot nu toe heeft uitgebracht.

Lees verder...

Samsung Galaxy J5 verkrijgbaar in Nederland

Samsung Galaxy J5 verkrijgbaar in Nederland
De nieuwe Samsung Galaxy J5 (2017) is sinds vorige week verkrijgbaar in ons land. Het toestel heeft een 2017-update gekregen en werd begin deze maand door Samsung aangekondigd. Het gaat om een middenklasse toestel met een vriendelijke prijs, maar goede specificaties.

Lees verder...

Motorola Moto C Plus naar Benelux

De Motorola Moto C Plus is sinds vorige week officieel verkrijgbaar in de Benelux. De smartphone is gericht op mensen die een smartphone nodig hebben, maar daar niet de hoofdprijs voor willen betalen. De Motorola Moto C is geschikt voor mensen die graag een bericht sturen op WhatsApp en Facebook willen gebruiken.

Lees verder...