Een nieuwe smartphone kopen is soms een gevaarlijke onderneming. Zo zijn er al diverse ‘gates’ over nieuwe smartphones geweest. Hoever kan de gebruiker gaan als hij zijn toestel per ongeluk in de wc of het aquarium gooit? De toestellen van Apple liggen al jaren onder een vergrootglas. De iPhone 4 kreeg destijds de antennagate mee en de iPhone 6 bleek te gemakkelijk te buigen te zijn. Er kwamen zelfs video’s naar buiten van mensen die het toestel met blote handen weten te buigen.

Daarom heeft de verzekeraar van mobiele apparatuur SquareTrade onderzocht hoe fragiel nieuwe toestellen nu echt zijn. In dat onderzoek legden ze de prestaties van toestellen van Apple en Samsung naast elkaar. In dit geval gaat het niet om de prestaties van bijvoorbeeld de processor, maar hoe hard je hem op de grond kan gooien, zonder dat ‘ie stuk gaat. 

Bendgate
Ten eerste keek de verzekeraar naar Bendgate. Apple kreeg met de iPhone 6 en voornamelijk 6 Plus een stormvloed van kritiek toen bleek dat het toestel gemakkelijk te buigen is. Van de iPhone 6s Plus blijkt dat de telefoon al een stuk minder gemakkelijk te buigen is dan zijn voorganger. De verzekeraar beschouwt Bendgate dan ook als ‘opgelost’. De 6s Plus buigt namelijk pas bij een druk van 81,6 kilo. Dat houdt in dat als de gebruiker er op gaat zitten, de kans nog steeds groot is dat het toestel zal buigen. Maar het is wel een verbetering van 60 procent.

De iPhone 6S kan ongeveer 77,1 kilo aan. Tijdens het onderzoek keek SquareTrade niet alleen naar de buigzaamheid van Apple’s toestellen, maar ook naar die van Samsung. De Note 5 blijkt even buigzaam te zijn als de 6S en kan evenwel maximaal 77,1 kilo aan drukkracht aan. Het nieuwe metaal uit de nieuwe 7000-serie veroorzaakt de maximale drukkracht. Het is namelijk hetzelfde metaal als waarmee in de ruimtevaart gewerkt wordt. Daardoor zijn de smartphones momenteel de meest robuuste die er te vinden zijn.

iPhone 6S Cracked

Op straat
De verzekeraar voerde ook testen uit die voor veel van haar klanten veelvoorkomend zijn. Zo blijkt dat het nieuwe aluminium er niet voor zorgt dat het toestel niet aan diggelen is als hij eenmaal op een harde ondergrond terecht komt. Voornamelijk grindtegels en de tegels in de badkamer zorgen ervoor dat het toestel het niet overleeft. Het gaat hier dan wel om een head-first-actie. Met andere worden: als het toestel plat valt, is de kans het grootst dat de telefoon het niet overleeft. Vallen de toestellen van Apple en Samsung op de hoeken, dan is er alleen wat cosmetische schade. Het beste laat je een toestel dus op zijn hoeken vallen.

Daarnaast werd gekeken onder welke omstandigheden de Note en iPhone kunnen presteren. Eerst werden de telefoons in een oven gestoken, om vervolgens af te koelen bij -17. In de oven en de diepvries doet de Note 5 het een stuk beter dan de producten van Apple. De Note 5 kan zo’n twee uur in de oven en de diepvries. Vergeet de gebruiker dat hij per ongeluk zijn iPhone 6S Plus in de vriezer gelegd heeft, dan zal deze het niet langer dan een half uur overleven.

Waterdichtheid
Ten slotte werd in het onderzoek gekeken hoe waterbestendig de toestellen zijn. Geen van de fabrikanten claimt dat het toestel ook echt waterdicht is. De toestellen van Apple kunnen tegen water, maar hebben wel last van verminderd geluid. Opvallend is dat de Note 5 robuuster blijkt, want dat toestel had er geen last van.

Voor gebruikers van de iPhone 6S is dit een opvallende uitkomst. Veel gebruikers denken dat de telefoons erg slecht tegen water kunnen, maar dat bleek niet zo te zijn.

Onhandigheid
De meest onhandige mensen kopen het best een iPhone 6S, want deze blijkt het best uit de test te komen. De 6S Plus en Galaxy Note 5 zijn beiden even breekbaar. Gratis advies: koop een minder dure smartphone als je van jezelf weet dat je onhandig bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *