Ooit last gehad van een vreemde moedervlek op je huid waar je mee naar de dokter bent gegaan? Dankzij de ‘Skinvision app’ van Samsung kom je er voortaan zelf achter. Deze app onderzoekt of er sprake is van een verhoogd risico op huidkanker.

De medisch-technische wereld omarmt apps
Marketingbureau Evaluate schat dat de medisch-technische wereld in 2020 een omzet draait van 447,5 miljard. Tegelijkertijd raken ziekenhuizen en huisartsen posten overal ter wereld, soms ook in Nederland, overbelast. Het bedrijf Skinvision zegt de app te hebben ontwikkeld omdat in bepaalde gebieden te weinig experts voorhanden zijn. In dat geval is een medische app die een diagnose geeft erg praktisch. Smartphones met medische apps worden dan ook steeds meer omarmd door de medische wereld.

Skinvision app
Skinvision is tot nu toe de enige app die huidkanker detecteert op basis van algoritmen. Op de app upload je een foto van een moedervlek op je huid. Al binnen enkele seconden hoor je of er sprake is van een verhoogd risico op huidkanker, of loos alarm. Bij gevaar worden de plekjes in het rood aangegeven. Een oranje kleur geeft aan dat je het goed in de gaten moet houden en wellicht even naar de huisarts moet gaan. Ook kun je met de app foto’s van plekjes op de huid opslaan. De app helpt om middels de gemaakte foto’s verdachte groei op te sporen, en attendeert je daarop. Vervolgens kun je de foto’s delen met je huisarts. Huidkanker komt vaker voor dan je denkt. In Nederland krijgen jaarlijks 5000 mensen te maken met een zogeheten ‘melanoom’.

Catharina Ziekenhuis
In Nederland maakte het Catharina ziekenhuis in Eindhoven als eerste gebruik van de app. Inmiddels hebben zo’n 10.000 Brabanders ‘Skinvision’ al gebruikt. Volgens onderzoek van het ziekenhuis werkt de app zeer goed om verschillende vormen van huidkanker te herkennen. Skinvision onderzoekt vooral melanomen, dat voorkomt bij 10 procent van de patiënten, maar heeft inmiddels ook levensbedreigende vormen van huidkanker gedetecteerd.

Handig hulpmiddel
Uiteraard moet je wel oppassen dat er geen verkeerde diagnose wordt gesteld, wat leidt tot onnodige zorgen.  Dit is meteen ook de grootste kritiek op de app. Het zal nooit een echte dermatoloog kunnen vervangen. Aan de andere kant hou je de controle zelf in handen. Daarnaast  is het een handig hulpmiddel dat ervoor zorgt dat je eerder naar de dokter gaat.

Succes
Ondanks de kritiek slaat de ‘Skin-vision’-app met inmiddels 100.000 gebruikers erg aan. In Nederland maakte het Catharina ziekenhuis in Eindhoven als eerste gebruik van de app. Inmiddels hebben zo’n 10.000 Brabanders ‘Skinvision’ al gebruikt. Skinvision ontving in 2015 een investering van drie miljoen door een groot farmaceutische bedrijf. Daarmee wil het zich in de toekomst ook gaan richten op andere huidziektes. Volgens de CEO van Skinvision wil het bedrijf in de toekomst een vast onderdeel worden van het zorgstelsel. De app is te gebruiken op de iPhone 4s,5, 5s en 6 en is gratis te downloaden voor de iPhone en voor Samsung in Google Play.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *