Het Duits gerecht heeft in verschillende Europese landen acties gehouden om te breinen achter het malwarevirus voor smartphones, DroidJack, te vinden. In verschillende Europese landen en de Verenigde Staten werden deze week huiszoekingen gedaan.

Daarbij zijn verschillende personen gearresteerd. Zij zouden te maken hebben met de ontwikkeling of implementatie van de malware Droidjack. Dat zegt Europol, in samenwerking met de Europese politiediensten. De software is te installeren zonder root-toegang en beschikt over de meeste functies van Android-smartphones. Volgens beveiligingsbedrijf Symantec zag het virus in 2013 voor het eerst het levenslicht. 

Samenwerking
De aanhoudingen zijn het gevolg van een samenwerking tussen het Generalstaatsanwaltschaft van Frankfurt in Duitsland, Europol en de politiediensten in de betrokken landen. Droidjack is een gevaarlijke malware, die criminelen gebruiken om ongemerkt de besturing over een Android-telefoon over te nemen.

Alleen het besturingssysteem Android is gevoelig voor de malware. Door DroidJack te gebruiken, kunnen criminelen het dataverkeer van hun slachtoffers monitoren, zonder dat de eigenaar van de telefoon dat doorheeft.

Daarnaast is het mogelijk telefoongesprekken af te luisteren of mee te kijken via de camera. Het is met de software mogelijk sms’jes te versturen of de gps-lokalisatie van het toestel te veranderen.

Criminaliteit
DroidJack is één van de meest criminele malware van dit moment. De malware wordt vooral gebruikt om de toegangscodes van mobiel bankieren te ontvreemden. Het virus staat niet op zichzelf, maar wordt vaak ongevraagd in een app of spelletje geïmplementeerd. In sommige gevallen krijgt de telefooneigenaar een nepmail van Google waarin hij gevraagd wordt een beveiligingsupdate te installeren.

De malware ziet er professioneel uit en is lastig te herkennen. Het virus zit dusdanig goed in elkaar, dat het voor de overheidsinstanties moeilijk is om de makers ervan te traceren.

DroidJack

Kopers
Mogelijk wordt de malware gemaakt door een criminele organisatie. Het is moeilijk die organisatie op te sporen, dus besloot het Duits gerechtshof de kopers van de software te traceren. Daarbij werden er huiszoekingen verricht in Hessen, Baden-Württemberg, Bayern, Bremen, Nordrhein-Westfalen en de Niedersachsen.

In het buitenland werden invallen gedaan in onder meer Groot-Brittannië, België, Zwitserland, Frankrijk en de Verenigde Staten.

Het profiel van de kopers varieert erg. De Duitse verdachten zijn tussen de 19 en 51 jaar oud. Duidelijk is dat de malware aangeboden werd in 2014 en 2015 en door de verdachten in die jaren zijn gekocht.

Te koop

DroidJack is niet moeilijk aan te schaffen. Het is gemakkelijk op Google te vinden en kan door iedereen gekocht worden tegen een bedrag van 210 euro. De software wordt aangeboden op een openbare website. Het is dus niet noodzakelijk eerst het ‘deep web’ op te gaan om de website te vinden.

De website adverteert met de tekst: “DroidJack gives you the power to establish control over you beloveds’ en heeft verschillende modules, zoals een sms tracker, een call manager, een mogelijkheid om telefoongesprekken af te tappen, de GPS te lokaliseren of om apps op de achtergrond te installeren of te verwijderen.

DroidJack kost 210 dollar en is via PayPal te betalen. Bij andere software worden vergelijkbare software alleen op het diepe web, via bijvoorbeeld Tor aangeboden. De makers van de software hadden eerder op een hackforum de tool al wereldkundig gemaakt onder de naam ‘SandroRAT’, zo meldt Symantec.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *