Het hebben van een mobiele telefoon is de normaalste zaak van de wereld. Per jaar worden er wereldwijd maar liefst 1,8 miljard exemplaren van verkocht, waarvan de helft smartphones. Geef je smartphone er de brui aan, dan koop je een nieuwe. In het westen is het bovendien doodnormaal om het apparaat te recyclen. Ontwikkelingslanden in Afrika en Azië kunnen daar echter nog wel hulp bij gebruiken. De sociale onderneming Cycling the Loop wil een einde maken aan de vele mobieltjes die daar op de vuilnisbelt belanden.

 

Het gevaar van elektronisch afval
Misschien wist je dit niet, maar in een mobiele telefoon zit goud verborgen. In 200 exemplaren zit zelfs genoeg om een trouwring van maken. Voordat je goede hoop krijgt: het is haast onmogelijk om dit goud eruit te halen. Daarvoor moet je namelijk de printplaten uit het mobieltje oplossen in salpeterzuur, en dit is zeer gevaarlijk werk. Alleen recycling bedrijven krijgen dit voor elkaar. Ondertussen houden de regering, milieuorganisaties en fabrikanten flink in de gaten dat dit op een veilige en duurzame manier gebeurt.

Ontwikkelingslanden
In ontwikkelingslanden gaat het heel anders. Daar bevinden zich geen recyclingbedrijven. Arme lokale bewoners verbranden enorme bergen vuilnis om het kostbare metaal uit de mobieltjes te kunnen halen. De 25 procent dat uiteindelijk wordt terugwonnen is een mager resultaat. Door de zeer giftige en gevaarlijke stoffen is dit elektronische afval, ook wel ‘e-waste’ genoemd, zeer slecht voor de gezondheid en het milieu. Een van de ontwikkelingslanden waar inwoners massaal afval verbranden is het Afrikaanse land Ghana. Daar lopen 70.000 mensen dankzij afvalverbranding een serieus gezondheidsrisico.

Een tweede leven voor je mobiel
Tegenwoordig kun je zelf gedeeltelijk een einde maken aan de zorgelijke ontwikkeling. Bijvoorbeeld door je oude mobiel op te sturen naar het bedrijf Closing the Loop, opgericht in 2011. Deze sociale onderneming probeert recycling te bevorderen, onder andere dankzij ‘urban mining’. Dit houdt in dat zij ondernemers, kerken, scholen en individuen betaald om ter plekke mobieltjes te verzamelen. Dit bevordert ook nog eens sociaal ondernemerschap omdat de eigenaren 20 tot 30 eurocent per mobiel ontvangen. Met een gemiddeld loon van een dollar per dag is het voor de mensen een belangrijke redenen om actief mobieltjes te verzamelen.

Recycling
De oude mobieltjes worden in Europa vervolgens weer gerycled. In België staat bijvoorbeeld een fabriek waar maar liefst 95 procent aan ijzer, goud, koper en zilver wordt gewonnen. Kapotte mobieltjes van bijvoorbeeld Tele2 komen uiteindelijk bij Closing the Loop terecht. Het recyclingproces levert enorm veel energie en geld op. Zo kan veel afvalmateriaal worden gerycled tot grondstoffen en voldoende (groene) energie voor duizenden gezinnen De reclycling tot grondstoffen levert ook nog eens miljarden euro’s op. Desondanks gaat er wereldwijd nog zo’n 1 miljard aan goud verloren. Een gigantisch aantal dat drastisch verminderd moet worden. Met het werk van Closing the Loop, jouw bijdrage en hulp van de telecomsector zou de afvalindustrie in de toekomst wellicht een stuk duurzamer kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *