• Dennis
  • 0

De Europese Unie is deze week akkoord gegaan met de voorwaarden over het afschaffen van roaming. Al een tijd lang weten we dat European vanaf 15 juni 2017 niets extra’s betalen voor het gebruik van hun smartphone in andere landen binnen de Europese Unie.

Deze week is duidelijk geworden welke voorwaarden er gelden om de roamingtarieven tot het verleden te laden behoren. Al sinds het mogelijk is om te bellen, sms’en en te internetten in het buitenland, betalen gebruikers een fors bedrag voor de roamingkosten in het buitenland. Daar wil de Europese Unie op 15 juni 2017 een einde aan maken.

Roaming

Nationale tarieven in plaats van roaming

In plaats van roamingkosten, betalen gebruikers straks de nationale tarieven van het eigenland. Dat betekent dat alle gebruikers binnen de Europese Unie straks kunnen bellen, sms’en en internetten, zonder dat zij daarvoor extra te hoeven betalen.

De Europese Commissie en de Raad van Europa hebben deze week een belangrijk akkoord gesloten over hoe de roamingtarieven moeten worden afgeschaft. De belangrijkste regel is de introductie van de ‘fair use policy’ (FUP) om misbruik te voorkomen. Dit betekent dat je vanaf 15 juni 2017 maximaal 120 dagen, oftewel 4 maanden per jaar, mag roamen tegen nationale kosten in andere EU landen. Wie zijn telefoon langer gebruikt voor roaming, moet aan kunnen tonen dat hij een binding heeft met het land waar hij zijn abonnement heeft afgesloten. Dit om te voorkomen dat Europeanen straks goedkope abonnementen afsluiten in goedkopere landen en daardoor providers uit hun eigen land duperen.

Groothandelstarieven

De tarieven worden gebaseerd op basis van ‘groothandelstarieven’. Dat zijn de bedragen die telecomproviders aan elkaar betalen voor het gebruik van elkaars netwerk om te bellen, sms’en en te internetten. De kosten komen te liggen op 8,50 euro per gigabyte, terwijl die kosten vroeger veel hoger waren.

Telecomproviders moeten niet te veel verlies maken op klanten die vaker in het buitenland zijn. Daarom is besloten dat het abonnementsbedrag in eigen land leidend is voor hoeveel data men in het buitenland mag verbruiken. Dat betekent dat het aantal MB’s in Nederland niet gelijk staat aan het aantal MB’s in het buitenland. Als je 30,99 euro exclusief BTW betaalt, mag je dit bedrag keer twee doen en vervolgens delen door 8,50 euro. Dat betekent dat je dan 7,3GB data mag verbruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wellicht ook interessant


Specificaties Google Pixel 2 lekken uit

Er zijn nieuwe uitgelekte specificaties van de Google Pixel 2 en de Google Pixel 2 XL uitgelekt. Google zou de toestellen intern ‘walleye’ en ‘taimen’ noemen. Het kleinste toestel, de Google Pixel 2, krijgt een 5.0 inch scherm, geproduceerd door HTC. Het grotere toestel krijgt een 5.99 inch beeldscherm met dunne schermranden en wordt gefabriceerd door LG.

Lees verder...

OnePlus introduceert nieuwe OnePlus 5

OnePlus heeft haar nieuwste vlaggenschiptoestel, de OnePlus 5 uit de doeken gedaan. Het toestel moet de tegenhanger worden van duurdere smartphones, zoals die van Apple en Samsung. Het toestel kost tussen de 499 en 599 euro. Daarmee is het de duurste smartphone die OnePlus tot nu toe heeft uitgebracht.

Lees verder...

Samsung Galaxy J5 verkrijgbaar in Nederland

Samsung Galaxy J5 verkrijgbaar in Nederland
De nieuwe Samsung Galaxy J5 (2017) is sinds vorige week verkrijgbaar in ons land. Het toestel heeft een 2017-update gekregen en werd begin deze maand door Samsung aangekondigd. Het gaat om een middenklasse toestel met een vriendelijke prijs, maar goede specificaties.

Lees verder...

Motorola Moto C Plus naar Benelux

De Motorola Moto C Plus is sinds vorige week officieel verkrijgbaar in de Benelux. De smartphone is gericht op mensen die een smartphone nodig hebben, maar daar niet de hoofdprijs voor willen betalen. De Motorola Moto C is geschikt voor mensen die graag een bericht sturen op WhatsApp en Facebook willen gebruiken.

Lees verder...