Consumenten die in West-Europa gebruikmaken van een sim only-pakket, betaalden de afgelopen maanden minder voor het product. De kosten van een sim only-pakket zijn in West-Europa namelijk flink gedaald. Dat stelt Telecompaper na eigen onderzoek.

De onderzoekers bekeken de prijzen van sim only-pakketten in zestien verschillende Europese landen. In acht van de zestien landen is een prijsdaling te zien bij mobiele pakketten met meer dan 1000 minuten en meer dan 2GB data. Daarbij moet worden aangetekend dat de onderzoekers keken naar de ‘middelste’ (mediane) prijzen en dus niet naar een gemiddelde. Wel kunnen we stellen dat voornamelijk in Italië en België de prijzen van mobiel gebruik flink goedkoper zijn geworden.

Concurrentie
Uit onderzoek blijkt dat voornamelijk de aanhoudende concurrentie op de sim only-markt ertoe leidt dat steeds meer providers ervoor kiezen de prijzen van de sim only-abonnementen te verlagen. Steeds meer mobiele aanbieders bieden geen toestelsubsidie meer, waardoor consumenten hun telefoons ergens anders of los kopen. De omschakeling naar bundels met een onbeperkt aantal MB’s of belminuten wordt ook steeds populairder. Daardoor komen de prijzen van sim only-abonnementen verder onder druk te staan.

Het onderzoek werd gehouden in het derde kwartaal van dit jaar. In de zestien Europese landen die onderzocht zijn, bleken de prijzen in de Scandinavische landen (Denemarken, Noorwegen en Zweden) het laagst te liggen. Frankrijk, Italië en Spanje zijn daarnaast relatief goedkope landen om een sim only-abonnement af te sluiten. Consumenten in Griekenland en Zwitserland betalen het meest voor hun sim only-abonnement. In de andere onderzochte landen lopen de bedragen van een abonnement flink uiteen. Dat komt mede door de variatie in het aantal belminuten en de hoeveelheid data waar de consument voor kan kiezen.

 

Samsung Galaxy S6 Edge 128GB

Telefoontoestel
Het wordt voor consumenten steeds minder aantrekkelijk een abonnement in combinatie met een high-end mobiele telefoon af te sluiten. De prijzen van dergelijke abonnementen zijn de afgelopen zes maanden in beide onderzoeksperiodes fors gestegen. Wel moet er over die constatering een aantal kanttekeningen worden geplaatst. De onderzoekers keken namelijk naar de kosten van een mobiel abonnement in combinatie met de nieuwste Samsung Galaxy S6. Die kwam in het derde kwartaal uit, maar bij het vorige meetmoment bleek de Samsung Galaxy S5 als ijkpunt gebruikt te zijn. Het verschil is dat de Galaxy S6 bij het laatste meetmoment pas net op de markt was, terwijl bij het eerste moment de Galaxy S5 al een tijdje uit was. Daardoor lagen de prijzen van een dergelijk toestel ook hoger, wat de abonnementsprijs flink aanjaagt.

Daardoor is niet helemaal te stellen of de prijzen van een normaal abonnement in combinatie met een high-end toestel echt zo fors gestegen zijn als de onderzoekers beweren.

Toename
Het aantal minuten en MB’s in mobiele pakketten neemt nog steeds toe, zo blijkt uit het onderzoek. In het derde kwartaal van 2015 had 41 procent van alle sim only-pakketten meer dan 1000 belminuten. In het eerste kwartaal van 2015 was dat nog 37 procent.

Het aantal pakketten dat meer dan 2GB aan data had, steeg in dezelfde meetperiode van 37 naar 42 procent. Opvallend is dat de Scandinavische landen weliswaar goedkoper zijn geworden om een abonnement af te sluiten, maar het aantal mobiele pakketten in Denemarken, Finland, Italië, Noorwegen en Zwitserland is daarbij ook gedaald. Daardoor hebben consumenten minder keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *