De Fairphone 2 is betrekkelijk eenvoudig te repareren. Het toestel kreeg een 10 van de Amerikaanse website iFixit, dat onderzoekt hoe gemakkelijk toestellen de repareren zijn. De wortels van de smartphone liggen in Nederland en de smartphone is bedacht om een duurzamer alternatief te bidden op de smartphonemarkt. 

Zonder al te veel kennis is de Fairphone 2 toch gemakkelijk weer in elkaar te zetten. iFixit deelde namelijk een 10 uit aan de Fairphone 2, een cijfer dat nog nooit eerder gegeven is in het bestaan van de website.

Duurzame smartphone
De Fairphone 2 is bedacht om een smartphone op de markt te brengen dat bestaat uit eerlijke onderdelen. Daarmee wordt bedoeld dat de smartphone volledig gemaakt is uit onderdelen die op een eerlijke manier gemaakt zijn. Er worden bijvoorbeeld geen grondstoffen gebruikt uit conflictgebieden.

Bij veel fabrieken van telecomfabrikanten, zoals bijvoorbeeld die van Apple, ligt het welzijn van de medewerker al jaren onder een vergrootglas. Zo zou de levenskwaliteit van medewerkers bij de fabriek van Foxconn niet goed zijn. Daarom wordt de Fairphone gemaakt door medewerkers die in goede en gezonde omstandigheden hun werk doen. Veel elektronica komt tegenwoordig uit China en wordt vaak onder verschrikkelijke omstandigheden vervaardigd. De kans op ziekte is groot en het zelfmoordcijfer in de fabrieken is vaak hoog.

Fairphone 2

Beter voor het milieu
Gebruikers kunnen de smartphone gemakkelijk zelf uitelkaar halen, het kapotte onderdeel vervangen en weer in elkaar zetten. Daardoor gaat het toestel langer mee en is de smartphone beter voor het milieu. Het is relatief eenvoudig om een reparatie uit te voeren, zo zegt iFixit. Volgens de Amerikaanse website heeft de smartphone een langere levensduur dan andere mobiele telefoons.

Het ontwerp van de Fairphone 2 is uniek, want het is modulair samengesteld. Dat betekent dat iedereen die verstand heeft van dingen in elkaar zetten, ermee aan de slag zou moeten kunnen. De hardware is gemakkelijk te vervangen. Gebruikers kunnen ook vrij gemakkelijk bij alle componenten komen. Daarmee is het vervangen van een defect beeldscherm een paar minuten werk, terwijl bij veel andere telefoons het risico op beschadiging bestaat.

Specificaties
Wie denkt dat de Fairphone 2 een slechtere telefoon is in vergelijking met andere merken, heeft het mis. De processor van de telefoon is een Qualcomm Snapdragon 801 processor, die toch vier kernen van ieder 2,3 GHz aan boord hebben. Ook op gebied van design komt de telefoon goed mee: het beeldscherm is 5 inch groot en beschikt over Full HD. Daarnaast is er 2 GB RAM aanwezig. De telefoon komt standaard met 32 gigabyte opslagcapaciteit, maar dat is nog verder uit te breiden met een MicroSD-geheugenkaart.

De smartphone heeft een 8 megapixelcamera aan de achterkant van het toestel en heeft ook een 2-megapixel frontcamera, die eveneens gemakkelijk te vervangen is.

Prijzen en beschikbaarheid
De Fairphone 2 komt dit jaar voor iedereen beschikbaar die er één in de voorverkoop besteld heeft. Out-of-the-box beschikt het toestel over Android 5.1 Lollipop, de één na nieuwste versie van het besturingssysteem.

De Fairphone is uiteraard in Nederland te koop. Eerder verwachtte men een prijs van een paar honderd euro, maar het bedrijf maakte onlangs een prijs van 575 euro bekend. Daarmee valt de prijs van de duurzame smartphone hoger uit dan eerder verwacht werd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *