De FBI gebruikt de hack van de Apple iPhone 5C nu ook in andere zaken. Een Israëlisch bedrijf slaagde er eerder in de iPhone van een terrorist te kraken en nu wordt datzelfde bedrijf ook ingezet bij andere zaken. Daarmee komt Apple’s grootste nachtmerrie straks uit.

Halverwege februari daagde de FBI Apple voor de rechter om zo toegang te geven tot de iPhone van een terrorist. De data op de telefoon is nodig om verder bewijs rond te krijgen. Apple verzette zich tegen de sommatie, waardoor de FBI het bedrijf uit Cupertino voor de rechter daagde. Apple vond dat het de FBI geen toegang kon geven tot de privégegevens van gebruikers, omdat dat dan alle beveiligingsmaatregelen zinloos zouden zijn.

iPhone Lock
FBI kraakt iPhone

De FBI heeft de rechtszaak ingetrokken, omdat met behulp van het Israëlisch bedrijf Cellebrite de FBI er in geslaagd is om de smartphone alsnog te kraken. Na het kraken van de telefoon van de terrorist gaat de FBI deze methode ook inzetten om andere iPhones te kraken. Op die manier kan data onderzocht worden in onderzoeken naar misdaden.

Apple waarschuwde eerder al in een open brief dat de FBI de rechtszaak zou gebruiken om jurisprudentie te scheppen en zo ook toegang tot smartphones in andere zaken te krijgen. Het lijkt er nu op dat die angst terecht is.

Moeten we bang worden?

De vraag is wel of we bang moeten worden van dit nieuws. Openbaar aanklager Cody Hiland heeft bij de FBI een verzoek gelegd om een iPhone 6 te ontgrendelen. Het toestel dat het Israëlische bedrijf wist te kraken, is de iPhone 5C. De iPhone 6 en 6S zouden een stuk moeilijker te kraken zijn, door de aanwezigheid van een vingerafdrukscanner. Het is daarom niet duidelijk op de FBI en Cellebrite een dergelijk model ook zouden kunnen kraken.

De kans bestaat ook dat de FBI helemaal niet meewerkt aan het ontgrendelen van de iPhone 6. Normale strafzaken zijn in de Verenigde Staten openbaar en dus moet men dan ook rapporteren hoe de iPhone gekraakt is. Apple zou die informatie kunnen gebruiken om de beveiliging op te schroeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *