• Dennis
  • 0

Gebruikers van het mobiele besturingssysteem van Apple, iOS, moeten met spoed hun apparaten updaten. Apple heeft geheel onverwacht een nieuwe update voor iOS 9 en de developer beta van iOS 10 uitgebracht. Met de update lost het bedrijf uit Cupertino drie grote beveiligingslekken op.

Er was grote haast bij het uitbrengen van de software, omdat de lekken werden misbruikt door de meest geraffineerde spionage software tot nu toe.

iOS 10

Spionagesoftware iOS

Een oplettende mensenrechtenactivist kwam er per toeval achter dat inlichtingendiensten misbruik maken van drie grote lekken en speelde de informatie door naar beveiligingsonderzoeker Citizen Lab. Het beveiligingsbedrijf stelt dat het met de lekken mogelijk was middels de klik op één link de iPhone, iPad of iPod Touch op afstand te jailbreaken.

Daarvoor maakten de hackers gebruik van zogenaamde ‘zero-day lekken’. Dat zijn lekken die al sinds de eerste dag dat iOS het levenslicht zag, bestaan. Het heeft dus nagenoeg 10 versies geduurd totdat de lekken werden opgemerkt.

Geraffineerde spionagesoftware

De spionagesoftware is behoorlijk complex. Daarmee lijkt het erop dat de software is ontwikkeld door een inlichtingendienst. De eerste sporen leiden naar een Israëlische ontwikkelaar die voor de lokale inlichtingendiensten aldaar de software heeft ontwikkeld. Het lijkt erop dat wellicht ook de Amerikaanse NSA over de mogelijkheden van het hacken van zogenaamde iDevices beschikt.

De software en beveiligingslekken werken een onbekende tijd misbruikt door overheden om op die manier mensen te bespioneren. De bron van de software mag dan in Israël liggen, maar het lijkt erop dat ook andere inlichtingendiensten er misbruik van hebben gemaakt.

Beschikbaarheid

De update naar iOS 9.3.5 is meteen beschikbaar en is ongeveer 40 MB groot. De update lost alleen het probleem met de beveiligingslekken op en voegt verder geen nieuwe functies toe. Ook voor iOS 10 Developer Preview is een nieuwe beta verschenen. iOS 9.3.5 is beschikbaar voor de iPhone 4S tot en met de iPhone SE, de Apple iPad 2 tot en met de iPad Pro 9.7 en de vijfde en zesde generatie van de iPad Touch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wellicht ook interessant


Specificaties Google Pixel 2 lekken uit

Er zijn nieuwe uitgelekte specificaties van de Google Pixel 2 en de Google Pixel 2 XL uitgelekt. Google zou de toestellen intern ‘walleye’ en ‘taimen’ noemen. Het kleinste toestel, de Google Pixel 2, krijgt een 5.0 inch scherm, geproduceerd door HTC. Het grotere toestel krijgt een 5.99 inch beeldscherm met dunne schermranden en wordt gefabriceerd door LG.

Lees verder...

OnePlus introduceert nieuwe OnePlus 5

OnePlus heeft haar nieuwste vlaggenschiptoestel, de OnePlus 5 uit de doeken gedaan. Het toestel moet de tegenhanger worden van duurdere smartphones, zoals die van Apple en Samsung. Het toestel kost tussen de 499 en 599 euro. Daarmee is het de duurste smartphone die OnePlus tot nu toe heeft uitgebracht.

Lees verder...

Samsung Galaxy J5 verkrijgbaar in Nederland

Samsung Galaxy J5 verkrijgbaar in Nederland
De nieuwe Samsung Galaxy J5 (2017) is sinds vorige week verkrijgbaar in ons land. Het toestel heeft een 2017-update gekregen en werd begin deze maand door Samsung aangekondigd. Het gaat om een middenklasse toestel met een vriendelijke prijs, maar goede specificaties.

Lees verder...

Motorola Moto C Plus naar Benelux

De Motorola Moto C Plus is sinds vorige week officieel verkrijgbaar in de Benelux. De smartphone is gericht op mensen die een smartphone nodig hebben, maar daar niet de hoofdprijs voor willen betalen. De Motorola Moto C is geschikt voor mensen die graag een bericht sturen op WhatsApp en Facebook willen gebruiken.

Lees verder...