Tot nu toe hebben maar weinig mensen de nieuwe update, Android 6.0 Marshmallow geïnstalleerd. Dat komt mede doordat er slechts een paar fabrikanten zijn die de nieuwe software al hebben uitgerold. Het marktaandeel van Marashmallow heeft ruim twee maanden na introductie nog niets te betekenen.

Volgens de nieuwste cijfers van Google draait slechts 0,5 procent van alle actieve Android smartphones op Android 6.0 Marshmallow. Google maakte de nieuwste distributie cijfers onlangs bekend. 

Android 6.0

Weinig gebruikt
Android 6.0 Marshmallow wordt maar weinig gebruikt, als we de nieuwe distributiecijfers mogen geloven. Uit die cijfers blijkt dat het aandeel in twee maanden na introductie nog maar weinig gegroeid is. In één maand tijd groeide het aandeel met slechts 0,2 procentpunt. Daardoor beschikt nu 0,5 procent van alle Android smartphones over de nieuwe software.

Een belangrijke oorzaak voor de trage adoptie van de nieuwste software, is het feit dat veel fabrikanten de update nog niet klaar hebben. Er zijn maar weinig toestellen die de nieuwe software al kunnen verkrijgen. Dat zijn vooral toestellen van Google zegt. Andere fabrikanten hebben langer nodig om de update te bouwen.

Later
Fabrikanten zijn in vergelijking met de rest van Android 5.1 Lollipop in ieder geval een stuk later met het uitbrengen van Android 6.0 Marshmallow. Vorig jaar waren Motorola en LG de snelste fabrikanten die met een update naar de toen nieuwste versie van Android kwamen. Daardoor steeg het aandeel smartphones dat de nieuwe software had geïnstalleerd veel sneller dan dit jaar met Marshmallow.

De enige toestellen die op dit moment Android 6.0 Marshmallow ondersteunen, zijn de toestellen waar Google deels zelf aan heeft mee ontwikkeld. Smartphones die Android 6.0 ondersteunen, zijn bijvoorbeeld de LG Nexus 5, Motorola Nexus 6 en de HTC Nexus 9. De LG Nexus 5X en de Huwei Nexus 6P zijn beide met Android 6.0 uitgebracht. Dat betekent dat die toestellen meteen uit de doos al beschikken over de nieuwste software.

Voordeel
Toch wil de trage adoptie van de nieuwe software niet zeggen dat het slecht gaat met Google. Opvallend is namelijk dat het aandeel gebruikers dat Android 5.0 of 5.1 Lollipop gebruikt, flink gestegen is. Het aandeel van deze twee versies steeg in één maand met bijna 3,9 procentpunt. Dat betekent dat nu 29,5 procent van alle gebruikers die versie geïnstalleerd heeft. Op een paar procentpunt na, beschikt 1 op de 3 gebruikers over deze versie. Dat is een positieve ontwikkeling. Lollipop heeft namelijk een flinke update op gebied van beveiliging gekregen. Daardoor zijn er minder veiligheidsproblemen dan in oudere versies van Android.

Versies ouder dan Android verliezen wel aandeel. Android 2.2 Froyo is de enige versie die geen aandeel verloren heeft. De meeste gebruikers draaien nog steeds Android 4.4 KitKat. 36,5 procent van alle actieve Android apparaten heeft die versie geïnstalleerd.

Google meet maandelijks de fragmentatie van het besturingssysteem door zeven dagen lang te kijken naar welke Android Smartphones de Google Play Store bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *