Softwarefabrikant Google heeft voor het eerst een belangrijke update voor Android 6.0 Marshmallow gelanceerd. Het gaat om Android 6.0.1, die een aantal verbeteringen met zich meebrengen. Net als bij iOS 9.2 zijn er bij Android 6.0.1 nieuwe emoji toegevoegd. Daarnaast kent Android 6.0.1. een flink aantal bugfixes. 

Android 6.0.1 is deze week uitgekomen voor alle toestellen die geschikt zijn.

Nieuwe emoji
Apple heeft een paar maanden geleden al de eerste stappen gezet met nieuwe emoji. Vooral de middelvinger was een graag gewilde emoticon en deze werd dan ook toegevoegd in iOS 9.2. Daarmee liep Google een achterstand op, als het gaat om nieuwe emoticons in het besturingssysteem. Na de update is Android 6.0.1 weer helemaal bij met alle nieuwe emoji’s De nieuwste emoticons van het Unicode Consortium zijn in deze update weer toegevoegd.

Niet alleen klanten die deze update kunnen installeren krijgen de beschikking over de nieuwe emoji’s. Google zal de code binnen het besturingssysteem delen met andere fabrikanten, zodat deze de code ook kunnen gebruiken in hun systemen en apps. Daarmee zullen langzaam maar zeker alle telefoons over de nieuwe emoticons beschikken.

Dat Google met nieuwe emoticons zou komen, was geen verrassing. Het officiële Twitteraccount van Google Nexus kondigde de komst ervan al aan. Maar dat was blijkbaar iets te voorbarig, want even later werd het bericht weer verwijderd.

Nieuwe emoji Android 6.0.1

Kleine aanpassingen
Daarnaast zijn er een aantal andere cosmetische verbeteringen doorgevoerd. Het gaat om maar kleine verbeteringen die even een moment van aandacht vergen voordat de gebruiker ze ziet. De navigatiebalk is onder meer verbeterd. De buttons staan niet meer in het midden. De terug-knop staat nu links en het taakbeheer staat rechts. Toen Google eerder de knoppen op tablets naar het midden had verplaatst, kreeg het bedrijf veel kritiek erover.

Daarmee het Google de wijziging nu weer teruggebracht. Daarnaast heeft Android een aantal nieuwe beveiligingsupdates gekregen. Naast alleen nieuwe emoji en cosmetische toevoegingen bracht Google ook nog een nieuwe, nuttige functie terug.

Tot volgende alarm
Inderdaad, we hebben het over ‘terugbrengen’. Want de ‘tot volgende alarm-functie’ stond al geactiveerd in Android 5.1. In Android 6.0.0 was de functie verdwenen. Met de functie kan de prioriteits-modus worden ingeschakeld tot het volgende alarm afgaat. De functie is nu weer terug in Android 6.0.1.

Beschikbaarheid
Zoals bekend van Android duurt het vaak een paar weken tot een paar maanden tot andere fabrikanten een update voor Android uitbrengen. Daarom is Android 6.0.1. op slechts een beperkt aantal smartphones te verkrijgen. Het gaat vooral om toestellen waarbij Google zelf specifiek betrokken is.

Alle nieuwere Nexus-toestellen, zoals de Nexus 5, Nexus 5X, Nexus 6P en de Nexus 9 hebben nu al de mogelijkheid de update te downloaden. Andere fabrikanten volgen binnenkort. De factory images zijn al te downloaden op de Developers zone van Google. Daarmee kunnen de fabrikanten weer aan de slag. Datzelfde geldt voor actieve gebruikers in de softwarescene die custom ROM’s maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *