• Dennis
  • 0

Google heeft een nieuwe manier bedacht om smartphonefabrikanten min of meer te dwingen updates uit te brengen voor hun bestaande smartphones. Er is een groot probleem met het updatebeleid van verschillende smartphonefabrikanten.

In 2008 bracht Google het Androidsysteem voor het eerst naar de smartphone en sindsdien is er veel verschil tussen verschillende fabrikanten te zien op gebied van updatebeleid. Veel smartphones die op de markt komen draaien bij introductie de nieuwste versie van Android, maar worden vervolgens maar slecht of mondjesmaat geüpdatet. Zo ongeveer de helft van alle bruikbare Android smartphones draait nu op een Androidversie ouder dan 2,5 jaar. De reden daarvoor is vaak het slechte updatebeleid van smartphonefabrikanten.

Android N

Google wil fragmentatie tegengaan

Google heeft de verschillen tussen verschillende smartphonefabrikanten bestempeld als ‘fragmentatie’. In de praktijk betekent dit, dat fabrikant A een stuk actiever kan zijn met het updaten van toestellen ten aanzien van fabrikant B. Google brengt zelf regelmatig nieuwe diensten en producten uit. Middels updates kunnen ook bestaande smartphones gebruikmaken van die functies. Maar veel functies bereiken de smartphone nooit, omdat de fabrikant vaak behoorlijk achterloopt met het updatebeleid.

Daardoor verdient Google minder geld met de nieuwe diensten. Daarom maakt de softwaremaker nu een lijst met slechte smartphonefabrikanten. Ook vanuit de markt is de druk op smartphonefabrikanten goed te voelen. In Nederland loopt er een rechtszaak tussen de Consumentenbond en Samsung om de fabrikant zo te dwingen vaker updates voor alle smartphones van de fabrikant uit te brengen. De Consumentenbond is van mening dat alle smartphones tot twee jaar na de laatste verkoop moeten worden ondersteund met updates.

Aan de schandpaal

Google brengt iedere maand updates uit voor Android. In de praktijk bereiken die updates de consument vaak niet. Vooral middenklasse- en budget smartphones ontvangen bijna nooit updates. Google is daarom begonnen met een lijst waarin te zien is welke smartphonefabrikanten regelmatig updates uitbrengen en welke niet. De lijst is momenteel nog niet openbaar, maar zal dat vermoedelijk in de toekomst wel zijn. Op die manier hoopt het bedrijf smartphonefabrikanten te dwingen updates uit te brengen.

Het beste ben je af met een Nexus-apparaat. Google heeft die apparaten zelf in beheer en brengt er tot twee jaar na release updates voor uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wellicht ook interessant


Specificaties Google Pixel 2 lekken uit

Er zijn nieuwe uitgelekte specificaties van de Google Pixel 2 en de Google Pixel 2 XL uitgelekt. Google zou de toestellen intern ‘walleye’ en ‘taimen’ noemen. Het kleinste toestel, de Google Pixel 2, krijgt een 5.0 inch scherm, geproduceerd door HTC. Het grotere toestel krijgt een 5.99 inch beeldscherm met dunne schermranden en wordt gefabriceerd door LG.

Lees verder...

OnePlus introduceert nieuwe OnePlus 5

OnePlus heeft haar nieuwste vlaggenschiptoestel, de OnePlus 5 uit de doeken gedaan. Het toestel moet de tegenhanger worden van duurdere smartphones, zoals die van Apple en Samsung. Het toestel kost tussen de 499 en 599 euro. Daarmee is het de duurste smartphone die OnePlus tot nu toe heeft uitgebracht.

Lees verder...

Samsung Galaxy J5 verkrijgbaar in Nederland

Samsung Galaxy J5 verkrijgbaar in Nederland
De nieuwe Samsung Galaxy J5 (2017) is sinds vorige week verkrijgbaar in ons land. Het toestel heeft een 2017-update gekregen en werd begin deze maand door Samsung aangekondigd. Het gaat om een middenklasse toestel met een vriendelijke prijs, maar goede specificaties.

Lees verder...

Motorola Moto C Plus naar Benelux

De Motorola Moto C Plus is sinds vorige week officieel verkrijgbaar in de Benelux. De smartphone is gericht op mensen die een smartphone nodig hebben, maar daar niet de hoofdprijs voor willen betalen. De Motorola Moto C is geschikt voor mensen die graag een bericht sturen op WhatsApp en Facebook willen gebruiken.

Lees verder...