Techgigant Google heeft eergisteren de nieuwe versie van Android, Android 6.0 Marshmallow officieel voor het grote publiek beschikbaar gesteld. De nieuwe besturingssoftware is beschikbaar voor verschillende Nexus smartphones en tablets die geproduceerd zijn in 2013 en 2014.

Google heeft de ‘factory images’ van Android Marshmallow online gezet voor onder meer de Nexus 5, de Nexus 6, De Nexus 7 en de Nexus 9. De software is te downloaden via de computer, later maakt Google de software ook Over The Air beschikbaar. Op die manier kunnen consumenten de software downloaden zonder dat daar een computer voor benodigd is.

Functies
Google heeft voornamelijk op gebied van functies de software flink aangepast. Interessant is de mogelijkheid om per app privacy-instellingen in te stellen, net zoals Apple doet met iOS. De belangrijkste verbeteringen heeft Google vooral gedaan op het gebied van accuduur en app-machtigingen.

Google is al meer dan twee jaar bezig om het systeem van machtigen van apps in te bouwen. Tot op heden was het alleen mogelijk om apps te installeren en daarmee akkoord te gaan dat de app toegang kreeg tot alle machtigingen waar de app om vraagt. Veel apps vragen echter om veel meer rechten dan in werkelijkheid nodig is, dus ontwikkelde Google een manier om bepaalde rechten van apps in te perken. Het bedrijf was al sinds Android 4.3 bezig met de ontwikkeling van de functie waarmee gebruikers bepaalde machtigingen voor apps in- en uit kunnen schakelen. Daarnaast kunnen gebruikers apps al dan niet toestemming tot systeembronnen geven.

Google heeft het machtigingensysteem dus aanzienlijk verbeterd. In plaats van apps om machtigingen te laten vragen tijdens de installatie, gaan apps in het nieuwe besturingssysteem voortaan eenmalig vragen om toegang tot systeembronnen die zij enkel op dat moment denken nodig te hebben. Daardoor krijgen gebruikers meer inzicht en controle over welke gegevens de apps verzamelen. De bedoeling van het softwarebedrijf is dat app-ontwikkelaars bewuster omgaan met de systeembronnen die zij gebruiken.

Meer privacy
De nieuwe functie zorgt voor meer privacy voor de gebruiker. Als de gebruiker bijvoorbeeld een alternatief toetsenbord, zoals bijvoorbeeld een bepaalde set Emoji’s installeert, krijgt hij eerst de vraag of het toetsenbord wel toegang mag krijgen tot de berichten in de inbox van het mail-programma. Die toegang is noodzakelijk om berichtjes te kunnen typen. Als het toetsenbord ook toegang vraagt tot de contactgegevens, kan de gebruiker beslissen dat dat niet noodzakelijk is en daarvoor geen toestemming geven.

Maar meer privacy betekent automatisch ook meer meldingen ontvangen. Gebruikers met Android smartphones die relatief veel gebruik gaan maken van het beheer van machtigingen, zullen behoorlijk wat meldingen gaan ontvangen. Voor iedere aanvraag tot een systeembron krijgt de gebruiker zo’n melding. Per onderdeel per app hoeft de gebruiker maar één keer een machtiging geven. Vervolgens onthoudt het besturingssysteem welke app waarvoor gemachtigd heeft.

Google Marshmallow

Energieverbruik
Een andere belangrijke verandering in Android 6.0 Marshmallow is het energieverbruik op zowel de smartphone als de tablet. Vooral het vebruik van de accu van apps die op de achtergrond draaien is fors aangepakt. Als een smartphone lange tijd niet gebruikt wordt, zal de nieuwe Androidversie er automatisch voor zorgen dat er slechts een minimum hoeveelheid van de batterij gebruikt wordt. Op dit moment is het zo dat als de telefoon uitstaat, apps toch permanent op de achtergrond kunnen draaien en data kunnen versturen. Daardoor is het mogelijk dat apps, zonder ze te gebruiken, toch veel energie verbruiken.

Nieuwe ondersteuning
Google heeft met Android 6.0 daarnaast nieuwe ondersteuningen ingebouwd. Zo is er nu ondersteuning voor USB 3.1 Type-C. Daarmee kan data sneller overgezet worden en kunnen smartphones sneller worden opgeladen. Nieuwe telefoons zoals de Nexus 5X en de Huawei Nexus 6P hebben die ondersteuning.

Bovendien kunnen fabrikanten die hun telefoons voorzien van vingerafdrukscanners, nu gebruikmaken van de ingebouwde ondersteuning van Android. De komende dagen zal Google de nieuwe versie ook ‘Over The Air’ uitrollen, wat betekent dat gebruikers de software rechtstreeks op de telefoon kunnen downloaden en installeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *