In 2015 streefde de smartphone de laptop voorbij als het meest gebruikte apparaat bij internetters, zo bleek uit onderzoek van Ofcom afgelopen augustus. Tweederde van de mensen bezit tegenwoordig een smartphone, en onder de 24 jaar ligt dit aantal zelfs boven de 90 procent. De populariteit van de net geïntroduceerde iPhone S6 kent geen grenzen. Des te meer bijzonder dat het Zwitserse bedrijf Punkt teruggaat naar de basis met de uiterst simpele MB01 mobiele telefoon.

Zwitserse missie
Punkt-oprichter Peter Neby vindt het verschrikkelijk dat iedereen altijd bereikbaar moet zijn. Volgens de ondernemer kijken we tegenwoordig meer op ons scherm dan naar de realiteit. Een van de grootste sociale problemen van onze tijd, zo stelt hij. Als tegenbeweging startte Neby in 2008 een missie: de kunst van het gesprek weer terugbrengen. In 2008 startte hij Punkt, een bedrijf dat zich richt op apparaten die heel simpel zijn te gebruiken. Zonder allerlei complexe functies en apps. Zo kun je je focussen op het leven, in plaats van constant bezig te zijn met technologie. Punkt ontwerp naast mobieltjes onder andere alarm klokken en draadloze telefoons.

MP01: terug naar de basis
Het nieuwste project van Punkt is de MP01. Een bijzondere mobiel die helemaal teruggaat naar de basis. Deze gaat helemaal terug naar de basis. Onlangs werd het apparaat gelanceerd op een design festival in Londen. Alleen al het ontwerp van de Britse industrieel ontwerper Jasper Morrison is simpel: zwart met ronde knoppen. Daarnaast heeft het heeft een 2 inch LCD-scherm. De vorm is vrij dun zodat je het mobieltje gemakkelijk vast kunt houden. Het is vooral het simpele gebruik dat deze telefoon zo anders maakt dan de gemiddelde smartphone. Op de MP001 kunnen gebruikers bellen en berichten ontvangen, hun kalender checken, 3000 contacten opslaan in het adresboek en notities plaatsen op het beeldscherm om iets niet te vergeten. Met deze telefoon voortaan geen Whatsapp-berichtjes meer of allerlei andere apps.

Geen bijzaken meer
De MP01 is op dit moment vooruit te bestellen. Waarschijnlijk is het rond kerst te koop. Het is onder andere te bestellen in een set van zes telefoons. Het mobieltje heeft een antwoordapparaat en je hebt de keuze uit verschillende beltonen. Als je telefoon regelmatig op stand-by zet hoef je het apparaat bovendien maar een keer per maand op te laden. Volgens de bedenkers van de MP01 zorgt het simpele gebruik ervoor dat je niet meer wordt afgeleid door allerlei bijzaken. Mensen beseffen volgens Neby langzaam maar zeker hoe dom het lijkt als ze telkens op hun schermpjes kijken. Ook vindt hij de huidige smartphones veel te groot.

Afsluiten van de buitenwereld
De telefoon slaat goed aan omdat gebruikers er steeds meer behoefte aan hebben om zich even af te sluiten van de buitenwereld. Ook andere bedrijven produceren nu een simpele mobiele telefoon. Zo zal op korte termijn bijvoorbeeld de Light Phone worden geïntroduceerd. Dit mobieltje is zo groot als een creditcard en je kunt er alleen mee bellen. De Light Phone is onderdeel van een speciaal project waar op dit moment nog geld voor wordt ingezameld via de crowdfunding site Kickstarter. Onlangs is het Franse bedrijf Lekki zelfs weer begonnen met de verkoop van klassieke Nokia telefoons, terwijl Microsoft de Nokia 105 in Juni weer op de markt bracht.

Van gecompliceerd naar simpel
De prijs van de MPO01 is 229 dollar. Niet heel goedkoop voor zo’n simpel apparaat. Maar je krijgt er volgens de bedenkers wel sociaal contact voor terug. Punkt hoopt dat mensen vaker na hun werk hun telefoon uit zullen schakelen. Zo hebben ze tijd voor andere dingen. Met de MP01 is de verleiding om toch te gaan Facebooken of appen voorgoed verleden tijd. Punkt zegt te beseffen dat ze de iPhone er niet mee zullen vervangen. Terwijl smartphones steeds groter en gecompliceerder worden, is er nu ook weer ruimte voor iets kleins en simpels.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *