Google vestigde in 2014 en 2015 een record door ruim 1 miljard Android smartphones te verschepen. Verschillende regio’s en (regionale) trends op de markt bepalen wanneer de 2 miljard zal worden overschreden. De vraag is wie de consument het beste weet te bereiken. Westerse bedrijven als Google met Android, of toch lokale en goedkope bedrijfjes in Azië?

De grens van twee miljard
Hoewel het niet precies duidelijk is wanneer de twee miljard zal worden bereikt, is de consensus dat het niet al te lang zal duren. Nadat het bereiken van 1 miljard verscheepte smartphones, blijft het aantal in rap tempo doorgroeien.  Volgens BI Intelligence, gespecialiseerd in data, groeide de markt in 2013 met 45 procent, en in 2014 met 29 procent. Hoewel er sprake is van een daling, zet de groei zich in 2015 gestaag voort. Het is bijna niet meer te stoppen. 2016 zou best het jaar kunnen worden dat de twee miljard grens wordt overschreden, en anders 2017 of 2018. BI Intelligence voorspelt dat er in 2020 3,4 miljard smartphones zullen worden verscheept.

Economische groei in China en India
Het toenemende aantal smartphones is onder andere te danken aan de economische groei in landen als China en India. Terwijl in Westerse regio’s de productie van smartphones afneemt, vindt in deze landen tot 2018 de sterkste groei plaats. Wat betreft de groei van de smartphone markt streeft India hoogstwaarschijnlijk de Verenigde Staten voorbij in 2016. Van de 1 miljard smartphones komen er tegenwoordig 240 miljoen uit China, 170 miljoen uit India en 30 tot 50 miljoen uit groeiende economieën als Indonesië, Brazilië en de Filipijnen. De Verenigde Staten is goed voor 70 miljoen, de rest van de Westerse wereld leveren 10 miljoen als bijdrage.

Gevolgen voor de consument
Indrukwekkende cijfers, maar wat betekent dit nu voor jou ? Dat je in de toekomst waarschijnlijk steeds vaker smartphones van Chinese en Indiase makelaardij krijgt. Chinese merken als Huawei, Lenovo en Xaiomi gaan de concurrentie met Apple en Samsung. In India winnen Micromax, Lava en Karbonn steeds meer terrein. Lokale bedrijven in China en leveren goede producten voor lage prijzen en worden steeds populairder bij de consument. ‘Talent aan huis’, zou je kunnen zeggen.  Westerse merken als LG proberen ondertussen de afnemende groei een halt toe te roepen door te investeren in opkomende economieën. Zo investeerde LG recentelijk 155 miljoen voor producten in Zuid-Amerika.

Prijzenoorlog
Als consument profiteer je van de concurrentie tussen Westerse en Aziatische telecombedrijven. In feite krijgt de klant steeds vaker de keuze tussen een lokaal, goedkoop bedrijf of een bekend en betrouwbaar Westers merk.  Hoe meer smartphones er worden verscheept, hoe lager de prijs zal worden. Ook als de 2, of misschien wel 3 miljard zal worden bereikt. Door de ‘prijzenoorlog’ krijg je kwaliteit voor lagere bedragen. Echt waar voor je geld dus. De prijs van een smartphone daalt ook omdat de producten steeds vaker dicht bij huis worden gemaakt. Lokale ondernemers zijn in China en India populairder aan het worden dan Westerse merken als Apple en LG. Het scheelt kosten om smartphones dichtbij te produceren. Als consument profiteer je optimaal van deze ontwikkeling op de smartphone markt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *