Telefoonfabrikant HTC heeft afgelopen nacht een goedkopere versie van haar HTC One M9 gepresenteerd. De goedkopere telefoon heeft een minder snelle processor, minder werkgeheugen, minder opslagcapaciteit en een lagere resolutie camera.

Daarmee is de M9s een uitgeklede variant van de One M9, maar wel honderden euro’s goedkoper. Het is niet voor het eerst dat de fabrikant uit Taiwan met een goedkopere versie van een vlaggenschiptoestel kwam. Vorig jaar deed HTC hetzelfde bij de HTC One M8, dat uitgekleed in een M8s werd vormgegeven.

Buitenkant hetzelfde, vanbinnen niet
De buitenkant van de HTC One M9s is precies hetzelfde als de normale One M9. Aan de buitenkant is dus niet te zien dat het om een goedkopere variant gaat. Ook op gebied van materiaalkeuze is het toestel precies hetzelfde, maar wie de telefoon openmaakt, zal zien dat de binnenkant compleet anders is.

HTC kiest voor andere hardware, waardoor het toestel veel goedkoper is dan de M9. De One M9 is een high-end toestel, maar de HTC One M9s is een minder uitgebreid toestel en is het best te omschrijven als ‘midrange-toestel’.

Net als bij de One M9 is er gekozen voor een 5 inch groot Full HD-beeldscherm. Boven en onder het scherm plaatst HTC BoomSound speakers en daarmee zijn er aan de buitenkant geen verschillen tussen de twee varianten.

afb htc one m9 voor

Onder de motorkap
Toch moet het bedrijf concessies doen om de telefoon goedkoper te aan te kunnen bieden. Daarom gebruikt HTC in de M9s een goedkopere processor; de Helio X10-processor van MediaTek. De One M9 wordt aangedreven door de Qualcomm Snapdragon 810. Toch is de processor van MediaTek met zijn 2,2 GHz octacore niet slecht.

Het werkgeheugen ligt bij de M9 op 3GB RAM en met de M9s levert de klant werkgeheugen in. Het RAM-geheugen komt namelijk op 2 GB te liggen. Het duurdere toestel heeft een opslagcapaciteit van 32 gigabyte, het goedkopere toestel moet het met de helft (16 GB) doen. De klant blijft de mogelijkheid houden om het opslaggeheugen tot maximaal 200 GB uit te breiden aan de hand van een MicroSD-kaart.

Het goedkopere toestel heeft ook een voordeel: de M9s is nieuwer dan de M9 en dus draait het nieuwe toestel out-of-the-box al op Android 5.1 Lollipop, terwijl de duurdere M9 werd uitgebracht met Android 5.0. Er is wel al een update voor de M9 beschikbaar en binnenkort volgt voor het duurdere toestel ook de release van Android 6.0 Marshmallow, terwijl nog niet bekend is of het goedkopere toestel de update ook zal krijgen.

Prijzen en beschikbaarheid
Voorlopig komt de goedkopere HTC One M9s nog niet naar Europa en dus ook niet naar Nederland. Het toestel is aangekondigd voor de Taiwanese markt en gaat later deze week in de verkoop. Het toestel moet omgerekend 370 euro kosten en dat is ruim de helft minder dan de verkoopprijs van 749 die HTC voor de M9 rekende. HTC heeft nog niet bevestigd of het nieuwe toestel ook naar Europa en Nederland zal komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *