HTC heeft met de M9 een vlaggenschip gepresenteerd. Ondanks vernieuwingen is de M9 slechts weinig verbeterd ten opzichte van zijn voorganger, de M8. Het formaat van het toestel is ongewijzigd gebleven. Net als zijn voorganger is de M9 een high-end telefoon met een mooie behuizing die erg fijn in de hand ligt. De M9 valt ook op door de goede luidsprekers en de vlot werkende software. Een opvallende wijziging ten opzichte van zijn voorganger is de stap terug naar een camera met een hoog aantal megapixels.
Qua uiterlijk zijn de verschillen met de M8 niet heel erg in het oog springend, HTC heeft ge knoppenindeling licht gewijzigd en de kleurstelling is iets veranderd.

Camera

Met de M9 kiest HTC voor een andere cameratechniek dan de voorgaande M7 en M8 modellen. De Ultrapixel-camera van 4 megapixel is vervangen door een nieuw model met maar liefst 20 megapixel. Opvallend is ook dat de optische beeldstabilisatie die HTC eerder wel op de topmodellen inbouwde verdwenen is. Dit is in deze tijd toch een opvallend ontbreken en dit in combinatie met de minder lichtgevoelige lens dan de M8 zorgt ervoor dat het maken van scherpe foto’s of video’s moeilijker is dan met topmodellen van andere fabrikanten. In donkere omgevingen is het ontbreken van de optische beeldstabilisatie helemaal een uitdaging als je niet over een extreem vaste hand beschikt. De camera valt al met al erg tegen in vergelijking met die van andere merken, mocht deze functie dus erg belangrijk zijn voor je dan is het raadzaam om dit toestel over te slaan.

Display

Het scherm op de HTC M9 is qua resolutie en formaat ongewijzigd ten opzichte van zijn voorganger. Het is nog steeds een display met een beelddiagonaal van 5 inch en een FullHD resolutie van 1920 bij 1080 pixels, maar er is gebruik gemaakt van een ander type LCD paneel. Dit is absoluut geen verbetering te noemen. Het zwart dat wordt weergegeven is meer grijs/donkerblauw te noemen en als je het scherm vanuit een redelijke hoek bekijkt veranderen de kleuren ongewenst.
Qua contrast is het scherm er ook nogal op achteruit gegaan, door het lagere contrast doen kleuren snel flets aan. De kleurweergave is ook al niet geweldig op dit scherm dus mocht je echt op zoek zijn naar een toestel met een goed beeldscherm dan kun je beter naar concurrenten kijken.

Hardware

De M9 is onderhuids wel voorzien van interessante en vooral krachtige technologie. Zo is het toestel voorzien van de nieuwste Snapdragon 8-core processor met een kloksnelheid van 2 GHz. Samen met het nieuwe pddr4 werkgeheugen van 3GB zorgt dit ervoor dat de telefoon zeer snel en soepel werkt. Zware applicaties draaien moeiteloos en multitasking is geen probleem.
Verder komt het toestel standaard met 32GB intern geheugen. Dit is nog uit te breiden middels een MicroSD kaart. Het toestel is zoals je mag verwachten van een telefoon in deze prijsklasse voorzien van de nieuwste draadloze technologien en een NFC chip. De accuduur lijdt wel onder de nieuwe processor, want ondanks dat deze ten opzichte van zijn voorganger 10 procent in capaciteit is toegenomen gaat deze minder lang mee dan zijn voorganger of concurrenten.