Over de Huawei Mate 9

De Huawei Mate 9 is een van de nieuwste vlaggenschiptoestellen van de Chinese smartphonefabrikant Huawei. Met een groot scherm, een flinke processor, behoorlijke accu en een rijke hoeveelheid geheugen kan de smartphone zich meten met andere high-end smartphones.

Lees meer

Een moment geduld a.u.b.

Informatie over de Huawei Mate 9

De Huawei Mate 9 is een van de nieuwste vlaggenschiptoestellen van de Chinese smartphonefabrikant Huawei. Met een groot scherm, een flinke processor, behoorlijke accu en een rijke hoeveelheid geheugen kan de smartphone zich meten met andere high-end smartphones.

Dat is ook te merken aan de prijs: het toestel is los verkrijgbaar vanaf 699 euro. Daarvoor krijg je dan ook een smartphone met een behoorlijke camera en goede specificaties.

Ontwerp

De behuizing is gemaakt van aluminium en heeft afgeronde hoeken. Aan de onderkant van het toestel vind je de laadpoort en de speakers. Het toestel heeft geen fysieke knoppen aan de onderzijde van het toestel. De Huawei Mate 9 is een on-screen-toestel, wat betekent dat de smartphone knoppen heeft die geïntegreerd zijn in het scherm.

Het scherm is vrij groot. Daardoor zijn ook de bezels van de smartphone redelijk groot, waardoor het toestel vrij lomp is. Je moet dus vrij grote handen hebben om het toestel met een hand vast te kunnen houden.

Scherm

Maar in het scherm zit ook meteen de kracht van de smartphone. De meeste smartphones uit de Huawei Mate-serie hebben behoorlijk grote schermen. Ook bij de Huawei Mate 9 is dat niet anders. Dat maakt het toestel zeer geschikt voor bijvoorbeeld het spelen van games, bekijken van films en dergelijke. De opvolger van de Mate 8 is met zijn 6 inch behoorlijk groot. Het scherm heeft een resolutie van 1920 bij 1080 pixels.

Als je gaat voor de duurdere variant van dit toestel, de Porsche Design Huawei Mate 9, krijg je een meer premium uitgevoerd model. Het scherm is met 5,5 inch wel kleiner, maar het toestel is dan wel voorzien van een AMOLED-display met gebogen schermranden. De variant is helaas niet in de Benelux te koop.

Specificaties Huawei Mate 9

De Huawei Mate 9 heeft behoorlijk goede specificaties. Met krachtige hardware en een flinke accu is deze smartphone bedoeld voor gebruikers die hun telefoon flink aan het werk willen zetten. Het is geen compact en handzaam toestel zoals sommige midrange toestellen. Dit is een high-end smartphone voor mensen met meer eisen.

Daarom heeft Huawei de Mate 9 uitgerust met een Kirin 960 chip. De chip bestaat uit acht verschillende cores en is daarmee een octacore. De processor heeft een behoorlijke rekenkracht van 2,4 GHz per core. Verder wordt de chip begeleid door maar liefst 4GB werkgeheugen en heeft de smartphone 64GB internopslaggeheugen. Het opslaggeheugen is nog verder uit te breiden aan de hand van een microSD-kaartje tot 256 GB.

Camera

Een van de belangrijkste kenmerken van deze smartphone is de dubbele camera in het toestel. De lenzen zijn net als bij de Huawei P9 ontwikkeld door het Duitse bedrijf Leica. Daardoor heb je de beschikking over een 12 megapixel camera aan de achterzijde van het toestel, samen met een 20 megapixelcamera daaronder voor het maken van monochrome foto’s. Deze lenzen werken gecombineerd, waardoor je extra scherpe foto’s krijgt. Dat werkt vooral goed in situaties met minder licht.

Daarnaast heeft Huawei een 8 megapixel camera aan de voorzijde van de smartphone geplaatst. Deze maakt selfies in hoge resolutie.

En verder

De Huawei Mate 9 beschikt over een behoorlijk grote accu van maar liefst 4000 mAh. Dat is geen overbodige luxe gezien het grote scherm en de krachtige processor. Je kunt er na een volle oplaadbeurt ongeveer twee dagen mee werken. Daarnaast heeft Huawei ondersteuning voor de SuperCharge-techniek. Daarmee is de smartphone snel weer op te laten. In ongeveer twintig minuten is de smartphone voor de helft vol. Na anderhalf uur is de telefoon middels deze techniek weer helemaal vol.

Deze smartphone is een van de eerste smartphones van Huawei die werkt op Android 7.0 Nougat. Zoals we van Huawei en Honor gewend zijn, is ook dit model voorzien van Huawei’s eigen EMUI 5.0-skin. De skin is behoorlijk simpeler en intuïtiever dan de oudere versies van EMUI. Toch zijn sommige recensenten nog steeds niet tevreden. Er blijft weinig stock Android over, wat betekent dat vooral visueel gebied het een en ander is aangepast. EMUI 5.0 beschikt over een zelflerend vermogen, waardoor het geheugenverbruik wordt aangepast op basis van welke apps de gebruiker vaak gebruikt.

Prijzen en beschikbaarheid

De smartphone is inmiddels al een tijdje uit. Het model dat in ons land te koop is, is voorzien van een 6 inch groot beeldscherm, inclusief 4GB RAM-geheugen en een Lcd-scherm. De Porsche Design versie is luxueuzer, maar niet in de Benelux te verkrijgen. Mocht het je lukken zo’n variant te pakken te krijgen, dan kun je genieten van een 5.5 inch groot AMOLED-scherm.

De Huawei Mate 9 is in Nederland verkrijgbaar tegen een adviesprijs van 699 euro. Huawei brengt dit toestel in redelijk wat kleurstellingen uit: Space Gray, Moonlight Silver, Champagne Gold, Mocha Brown en Ceramic White.