Over de iPhone 6

De iPhone 6 is een prachtige smartphone die op alle vlakken uitblinkt. Naast de verschillende kleuren die er beschikbaar zijn voor de iPhone 6 heb je ook nog de keuze in verschillende opslagruimtes. De iPhone 6 is er in de 16, 64 en 128 GB. Welke grootte je moet kiezen is afhankelijk van hoe je iPhone gaat gebruiken.

Lees meer

Een moment geduld a.u.b.

Informatie over de iPhone 6

De iPhone 6 16GB van binnen en buiten

De iPhone 6 heeft een schermformaat van 4,7 inch, wat fors groter is dan de voorgangers die bleven steken op 4 inch. Apple is met de trend van grotere smartphones meegegaan en zelfs als je dat niet ziet zitten, raak je snel gehecht aan het fantastische scherm in de iPhone 6. Met een resolutie van 750 x 1334 pixels is het beeld haarscherp, en ook bij extreme kijkhoeken en veel zonlicht, is het scherm nog goed afleesbaar.

De iPhone 6 speelt zichzelf in de kijker met zijn looks. Apple zag af van de ronde volumeknoppen en verving ze voor langwerpige knoppen, omdat die beter aansluiten op het dunne karakter van de telefoon. Die iPhone 6 is niet alleen elegant slank, maar valt ook op door zijn afgeronde zijkanten (die swipes op het scherm heel handig maken) en glanzende voorkant. In het spacegrijs, wit en goud ziet de iPhone 6 er bijzonder goed uit. De camera steekt wat uit de rest van de behuizing, maar de homeknop is dan weer fraai weggewerkt. Die kan je niet alleen indrukken; het is ook een goed werkende vingerafdrukscanner waarmee je de telefoon en apps kan ontgrendelen.

Filmen in 1080p HD en slowmotion

De camera steekt volgens Apple iets uit zodat er ruimte is voor de sensoren van de camera. Lijkt marketingpoeha, maar het wordt keihard bewezen als je foto’s schiet met de iPhone 6. Die zijn haarscherp, vol natuurlijke kleur en ook duidelijk bij weinig licht, dankzij de flitser. Helemaal leuk wordt het bij het filmen. De iPhone 6 kan filmen in 1080p HD én in 240 beeldjes per seconde, waardoor bewegingen vloeiend in slowmotion kunnen worden weergegeven. De camera van de iPhone 6 is echt steengoed.

Overtuigende snelheid

Een ander punt waarmee Apple zich onderscheidt van de toptoestellen van andere fabrikanten, is het besturingssysteem. iOS is nog steeds toegankelijk, krijgt nog steeds vaak als eerste de mooiste en nieuwste apps en is bovendien waanzinnig snel. Of je nou veel apps open hebt staan, of scrollt door een webpagina in Safari: de iPhone overtuigt altijd. Dat is overigens ook te danken aan de A8-processor, waardoor je zelfs zware games moeiteloos kan spelen. In iOS 8.3 spreekt de stemassistente Siri bovendien Nederlands en kan je herinneringen zetten, informatie opvragen en tekst dicteren met je stem.

iPhone 6 16GB bijna op elk punt perfect

Effectief heb je wat minder ruimte op de iPhone 6 16GB dan waarmee Apple adverteert. Dat komt omdat een deel van de opslagruimte opgaat aan het besturingssysteem iOS en de standaardapps die daarmee gepaard gaan. Als je veel games wilt spelen, muziek bij je wilt hebben en video’s op je iPhone’s opslaat, houdt 16GB helaas niet over en kan je beter terecht bij de comfortabele iPhone 6 64GB. Op elk ander gebied is de iPhone 6 16GB een absolute aanrader.

Apple iPhone 6 64 GB

Het is zo’n beetje de duurste consumententelefoon die je kan kopen, maar de iPhone 6 64GB is elke cent waard. In zowel de uitstraling van de smartphone als het gebruik ervan, staat Apple’s iPhone op zeldzame hoogte.

iPhone 6: fraai van binnen en buiten

Of je hem nou in ‘spacegrijs’, wit of goud koopt: de iPhone 6 straalt iets van klasse uit. De glanzende afwerking van de voorkant oogt deftig, en de telefoon is indrukwekkend slank. De ronde volumeknoppen van vorige iPhones hebben plaatsgemaakt voor rechthoekige, omdat ze anders zouden uitsteken op de afgeronde zijkanten. Het scherm van de iPhone gaat naadloos over in die zijkanten, waardoor swipen vanaf de schermranden erg makkelijk gaat. De iPhone 6 is vervaardigd van hoogwaardig staal, maar de achterkant is daardoor wel wat glad. Een hoesje is voor de stuntelaar geen overbodige luxe.
De iPhone 6 maakt net zoveel indruk als je hem aanzet. Het Retina-scherm met een resolutie van 750 x 1334 pixels is haarscherp, goed af te lezen bij veel licht en heeft uitstekende kijkhoeken. Het bedient ook nog eens pinpoint accuraat. Open je een website in de browser Safari, dan druk je moeiteloos op de kleinste links. Ook met iets simpels als typen of het spelen van games, merk je hoe soepel en nauwkeurig de bediening van de iPhone 6 is. Games spelen gaat sowieso prima op de iPhone 6 trouwens: de A8-processor is krachtig genoeg om de zwaarste 3D-games probleemloos af te spelen.

Touch ID-vingerafdruk in de iPhone 6

Met 4,7 inch scherm is beduidend groter dan eerdere iPhones, maar Apple heeft een slimme truc zodat je toch overal bij kan met je vinger. Met een dubbele tik op de homeknop onderaan, haal je de bovenkant van het beeld even naar beneden zodat je makkelijk bij alle knoppen komt. De homeknop bevat bovendien een ingebouwde vingerafdrukscanner. Touch ID, noemt Apple dat. Daarmee kan je de telefoon zelf en apps erop beveiligen met je vingerafdruk.

Siri: Nederlandse stemassistent

Op het gebied van apps is de iPhone nog steeds onovertroffen. Nog altijd komen veel fraaie apps en updates ervan eerst uit op Apple’s besturingssysteem iOS dat standaard op de iPhone 6 staat geïnstalleerd. Vanaf iOS 8.3 is de iPhone bovendien een killer feature rijker: de gesproken assistente Siri spreekt Nederlands. Met een lange druk op de homeknop zet je herinneringen, vraag je informatie over van alles en dicteer je e-mails en sms’jes. Allemaal met je stem. Apple voorziet een iPhone 3 tot 4 jaar van iOS-updates, zodat de iPhone lange tijd actueel blijft.

iPhone 6: geweldige camera

Een van de belangrijkste specialiteiten van de iPhone 6 is dan nog niet besproken: de camera. Die schiet zowel met de 8 megapixel-camera aan de achterzijde als de front facing-cam schitterende beelden. Apple bezuinigt op megapixels ten opzichte van concurrenten als HTC, Sony en Samsung, maar slaat terug met krachtige sensoren. Foto’s op de iPhone 6 zijn haarscherp, hebben natuurlijke kleuren en zijn dankzij de LED-flitser ook bij weinig licht nog erg goed. Dankzij de razendsnelle autofocus, schiet je die foto’s zonder enige wachttijd. Als je ermee gaat filmen, wordt het nog indrukwekkender. De iPhone 6 kan filmen in 1080p HD met 60 frames per seconde, en kan slowmotion video’s schieten tot 240bps. Zo leg je bewegingen met waanzinnig detail vast. De iPhone 6 mist alleen de beeldstabilisator van het filmen die de iPhone 6 Plus wel heeft. Daardoor is de camera in de iPhone 6 de één na beste smarthone-camera bij het schrijven van deze review, in maart 2015.

Apple iPhone 6 128 GB

Met bijna oneindige opslagruimte, het razendsnelle iOS en een fenomenale camera, is de Apple iPhone 6 128GB het toptoestel dat je mag verwachten voor de prijs. Het ontbreekt je aan niks.

Apple zet zijn smartphones hoger in de markt dan de toptoestellen van concurrenten als Samsung, HTC, Sony en andere merken die draaien op Google’s Android. Het aardige is dat je dat ook terugziet als je het toestel bekijkt. De iPhone 6 heeft zowel in spacegrijs, wit als goud een luxueuze, glanzende voorkant en voelt het gebruikte metaal hoogwaardig aan. De iPhone 6 is met zijn 4,7 inch scherm veel groter dan vorige generaties van de iPhone, maar dat gaat niet ten koste van het comfort. Zo is de aan- uitknop nu aan de zijkant van de telefoon gezet, in plaats van onhandig bovenop. Ook houdt de iPhone 6 goed vast, door zijn afgeronde kanten. Daardoor is vegen vanaf de rand van het scherm ook eenvoudig trouwens. Het enige om rekening mee te houden, is dat de iPhone 6 aan de achterkant een beetje glad kan zijn.

Uitstekende camera

Het meest opvallende aan de iPhone 6 is de camera die een beetje uit de telefoon steekt. De reden daarvoor is de fantastische sensor die Apple in de camera heeft geplaatst. 8 Megapixels lijkt niet zoveel meer, maar de camera produceert haarscherpe foto’s met natuurlijke kleuren, dankzij de flitser ook bij weinig licht. Video is eveneens indrukwekkend: de iPhone 6 schiet vloeiend in 1080p HD en kan zelfs in 240 beeldjes per seconde vloeiende slowmotion opnemen.

Nederlandse Siri op de iPhone 6

Noemenswaardig aan de iPhone 6 is ook de homeknop onder het scherm. Die kan je ook gebruiken als Touch ID-vingerafdrukscanner waarmee je de iPhone 6 en apps kan ontgrendelen. Vanaf iOS 8.3 is het bovendien mogelijk om er Nederlandse vragen aan Apple’s spraakassistente Siri mee te stellen. Zo kan je herinneringen zetten, Wikipedia-informatie opvragen of e-mails en sms’jes dicteren.

Beestachtig veel opslagruimte

Dankzij de A8-processor is de iPhone 6 onvoorstelbaar snel. Allerlei apps tegelijk open hebben staan of zware 3D-games spelen, kost de iPhone 6 geen enkele moeite. Ook niet als je de onvoorstelbare ruimte van 128GB volhangt met apps, games, foto’s, video’s en muziek. Dat is overigens nog een hele opgave: wij installeerden meer dan 1300 apps en games, en kregen de iPhone nog niet vol. Met de iPhone 6 128GB ontbreekt het je aan niks.