Overal waar je loopt zie je mensen met een mobiel apparaat in hun hand. De een stuurt een berichtje naar bekenden en de ander is de tijd aan het dooien door gebruik te maken van een van de duizenden applicaties. De laatste jaren is een telefoon meer geworden dan alleen een toestel waar je mee kunt bellen en sms’en. Het is bijna van iedereen de persoonlijke assistent geworden en er wordt door veel mensen dagelijks gigantisch veel tijd aan gespendeerd.

De studenten lopen de collegezalen binnen. Het eerste dat gebeurd is dat om en nabij de vijftig procent van de studenten zijn of haar mobiel op tafel legt en vervolgens hun laptop tevoorschijn tovert. Op het werk niets anders. Iedereen is ’druk’ aan het werk, maar richt om de paar minuten even de ogen richting de mobiele telefoon, die een vaste plek heeft ingenomen naast het toetsenbord op het bureau.

afb leven zonder smartphone

Ontwikkeling

Het is ook logisch dat deze verandering steeds op jongere leeftijd al te zien is. Een kleuter in het hedendaagse leven weet vaak al hoe die met een tablet overweg moet, omdat simpelweg dat apparaat altijd binnen handbereik is. Een applicatie installeren en vervolgens een spelletje spelen op de iPad is voor veel kinderen geen enkel probleem. Is dit juist een ernstig probleem of gewoon een natuurlijke ontwikkeling? Het is in ieder geval een feit dat de jeugd van tegenwoordig op jonge leeftijd al een enorme voorsprong opbouwt op het gebied van elektronica. Ik ben van mening dat je hier ook vele voordelen in kunt zien en die er ook van moet benutten.

Informatie binnen handbereik

Mobiel gebruik is voor velen een tijdrovende hobby, soms wel te tijdrovend. Maar als je goed nagaat heb je alle kennis waar je over kunt bezitten altijd op zak. Is er iets onduidelijk is het simpelweg naar Google gaan en je zoekopdracht intikken. Binnen een mum van tijd beschik je over alle informatie wat op elke andere manier niet sneller te vinden is. In plaats van lekker conservatief te blijven en te roepen dat dit zorgt voor een sociaal isolement kun je ook hier het positieve van inzien. Op het moment dat ergens een vraag wordt gesteld en jij zult de moeite nemen dit op te zoeken op je smartphone, is de kans dat je dit onthoud stukken groter dan wanneer alles je wordt voorgekauwd en verwacht wordt dat je alles maar in je hoofd prent.

Smartphone gebruik positief

Ik ben van mening dat een smartphone heel positief is voor de mens. Je beschikt over alle informatie, kunt iedereen razendsnel bereiken over de hele wereld en voor de minuten die je moet opvullen is het een ultiem vermaak. Het risico dat bestaat is dat het teveel voor leuke doeleinden wordt gebruikt en vandaar dat docenten het niet prettig vinden dat er een telefoon op tafel ligt. Ditzelfde geldt voor werkgevers die er bang voor zijn dat de werknemers in de baas zijn tijd te veel met eigen zaken bezig zijn. Mijn advies zou zijn dat je mensen er bewust van maakt dat wanneer je een smartphone op zak hebt je over veel meer kennis beschikt, maar je moet de smartphone wel voor juiste doeleinden gebruiken. Wat hier wel bijkomt is dat elk mens tegenwoordig gigantisch afhankelijk is geworden van zijn of haar smartphone, dus een leven zonder smartphone is momenteel niet meer denkbaar voor de meeste personen. Ook de ontwikkelingen zullen nog lang niet stil staan, dus de behoefte naar mobiele telefoons met meer uitgebreidere en geavanceerdere functies zal alleen maar toenemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *