Stel: je staat ergens met een kop koffie,  maar wilt tegelijkertijd je smartphone berichtjes bekijken. Een onhandige situatie, waar Samsung graag een oplossing voor wil vinden. Het bedrijf heeft daarom een patent aangevraagd op de ‘Samsung Vision Sensor’. Hiermee kun je met je tong een smartphone bedienen.  Samsung is niet het enige bedrijf dat experimenteert met contactloos een smartphone bedienen.

Nieuwe innovatie in de smartphone wereld
Miljoenen Apple fans stonden onlangs uren in de rij voor de nieuwe iPhone 6S van Apple. De ‘3D touch’ was een van de innovaties waar de hele wereld op wachtte. Het is echter de tongsensor van Samsung die de smartphone wereld echt op zijn kop kan zetten. Door slechts je tong te bewegen kun je een smartphone bedienen. Je hoeft dus nooit meer je handen te gebruiken.  Het werkt eigenlijk vrij simpel.  Een beeldsensor houdt het gezicht van de gebruiker in de gaten, en een dieptesensor meet hoe dichtbij je bent. Je tong uitsteken is zo al voldoende om de smartphone te gebruiken.

Smartphone onderweg gebruiken
Desondanks is het idee van Samsung niet helemaal origineel. Het Britse magazine The New Scientist berichtte vorig jaar over wetenschappers aan de Prefecture Universiteit in Osaka, Japan die een speciaal knopje ontwikkelden in helmen van motorrijders en skiërs. Door het gebruiken van de tong konden deze weggebruikers en sporters hun smartphone bekijken terwijl hun handen bezet waren. Op die manier is het bijvoorbeeld mogelijk om je snelheid op de weg of op de piste te meten.

Japanse experimenten
De Japanse wetenschappers experimenteerden met het apparaatje door ze te plaatsen op wangen van zes vrijwillige proefpersonen.  Daarbij testten ze verschillende tongbewegingen, namelijk naar boven, onder, links en recht. Ruim 300 pogingen werden ondernomen, voordat het apparaat voor 98 procent werkte.  De universiteit blijft verder experimenteren met tongtechnieken voor smartphones. Wetenschappers denken bijvoorbeeld aan een applicatie dat het griepvirus buiten de deur moet houden. Of de app van Samsung daadwerkelijk uitkomt, en wanneer dat zou zijn, is nog niet bekend.

Smartphone bedienen zonder handen
Het bedienen van een smartphone zonder handen is een nieuwe en interessante ontwikkeling op het gebied van moderne technologie. Vorig jaar ontwikkelde het Israëlische bedrijf Sesame een telefoon die te bedienen is via spraak en hoofd. Deze ‘Sesame Phone’ is simpel te ontgrendelen met de woorden ‘Open Sesame’.  Voor mensen die om bepaalde redenen hun armen en benen niet kunnen gebruiken is dit een ideale telefoon. Zo kunnen fysiek gehandicapten alsnog alles doen op een smartphone wat je normaal met je handen doet, zoals bellen, het versturen van berichten, apps downloaden en spelen met spelletjes. Vervolgens sluit je de telefoon af met ‘Sesame Phone’. De telefoon is inmiddels op de markt en te koop voor 700 dollar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *