Jongeren en jong volwassenen in de leeftijd van 15 tot 34 jaar verbruiken regelmatig meer data dat hun bundel toestaat. Ruim de helft van de groep jongeren en jong volwassenen betaalt daardoor meer voor de bundel dan dat de bedoeling is.

De meeste providers rekenen namelijk een speciaal ‘buitenbundel-tarief’. Dat is meestal een bedrag per MB of belminuut. Daardoor kunnen de kosten van een mobiel abonnement fors oplopen.

Slecht op de hoogte
De meeste jongeren en jong volwassenen die regelmatig over de limiet van hun databundel heen gaan, beseffen dat zelf niet. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction, in opdracht van de provider Robin Mobile. Bijna de helft van de Nederlanders tussen de 15 en 34 jaar gebruikt vaak meer data dan zij in hun databundel hebben. Daardoor lopen de kosten van mobiel internetten en bellen behoorlijk op. De tarieven voor het bellen en internetten buiten bundel zijn namelijk vaak veel hoger dan de kosten van het gebruik binnen bundel.

90 procent van de ondervraagden weet niet hoeveel het kost als zij buiten bundel internetten of SMS’en. Volgens Robin Mobile speelt de telecommarkt maar al te graag in op de onwetendheid van de groep. Zo worden ze gelokt met goedkope abonnementen en gebruiken consumenten regelmatig meer data dan dat zij van tevoren in hebben geschat. Oprichter van Robin Mobile, Wilfred Rottier zegt dat consumenten vaak aan te kleine abonnementen vastzitten waar zij maar moeilijk weer van af kunnen komen.

4G

Zorgwekkend
Helemaal onafhankelijk zijn de uitspraken van Robin Mobile niet. De provider biedt namelijk zelf abonnementen aan waarmee klanten voor een hoger bedrag per maand onbeperkt gebruik kunnen maken van hun databundel. Achteraf krijgen zij dan geen extra kosten voor bellen buiten bundel.

Volgens Robin Mobile voorspellen de cijfers van Motivaction dat de situatie in de toekomst steeds zorgwekkender zal worden. Een belangrijke oorzaak daarvan, is dat consumenten steeds meer gebruikmaken van het 4G-netwerk. Uit eerdere onderzoeken van onder meer KPN is al gebleken dat consumenten sinds de invoering van het snellere 4G-netwerk meer data zijn gaan verstoken en bovendien ook sneller over hun databundel heen gaan.

Rottier stelt dat veel mensen hun mobiele internetverbinding dankzij de snelheid van 4G gaan gebruiken alsof het een vaste internetaansluiting is. Internetaansluitingen hebben echter geen bundels meer, terwijl dat bij mobiel internet wel het geval is.

Streaming diensten
Een andere oorzaak van het feit dat steeds meer consumenten over hun belbundel heen gaan, is de opkomst van mobiele streaming diensten. Jongeren en jong volwassenen gebruiken vaak diensten zoals YouTube, Netflix en Spotify. De diensten passen automatisch hun kwaliteit aan op de beschikbare snelheid van de verbinding. Als er een hogere snelheid beschikbaar is, gaan de diensten in een hogere kwaliteit streamen, waardoor de gebruiker sneller door zijn databundel heen is.

Het dataverbruik stijgt namelijk enorm en volgens Rottier is het overschakelen van kwaliteit daarnaast zinloos. Op veel smartphone-schermen is het oppervlak van het beeld zo klein, dat het verschil in beeldkwaliteit maar amper te zien is. Ondertussen gebruiken consumenten veel meer data dan noodzakelijk is. Consumenten weten vaak niet goed wat de kosten zijn van het internetten en bellen buiten bundel. Daarnaast hebben ze vaak ook geen inzicht in hoeveel een app precies aan data verstookt.

Inzicht krijgen
Er zijn wel apps voor Android en iOS waarmee het mogelijk is meer inzage te krijgen in het gebruik van mobiel internet. Deze apps zijn vaak gratis te downloaden. Sommige providers zoals T-Mobile en Simyo hebben zelfs een app waarmee het mogelijk is dagelijks de databundel in de gaten te houden.

Daarnaast zijn er verschillende aanpassingen gedaan in besturingssoftware van mobiele telefoons waardoor de mobiel internetverbinding vaker wordt aangesproken. In iOS 9 kwam Apple met Wi-Fi-assistentie, waarbij de telefoon bij een matig signaal overschakelt naar de mobiele internetverbinding. Dat kan leiden tot hogere kosten, omdat consumenten zonder het te weten meer data verbruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *