Het aantal onderzochte smartphones en simkaarten van reizigers die reizen via Schiphol, is sinds 2013 verdubbeld. Vorig jaar werden er zo’n 10 smartphones of simkaarten per dag onderzocht door de Koninklijke Marechaussee op Schiphol.

De cijfers zijn afkomstig uit onderzoek van Freedom Inc. De website kreeg de cijfers in handen na een Wob-verzoek, op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur. Tussen 2013 en 2014 steeg het aantal doorzochte smartphones ook al fors.

KMar Smartphone

Meer smartphones onderzocht

In 2015 zijn er op Schiphol 3387 smartphones onderzocht. In 2014 waren dat er nog 2276. Dat is een stijging van bijna 49 procent ten opzichte van vorig jaar. In vergelijking met 2013 is het aantal doorzochte smartphones zelfs verdubbeld.

Er zijn diverse beweegredenen voor de Marechaussee om een smartphone te onderzoeken. Het vaakst gebeurt dat om te onderzoeken wat het daadwerkelijke doel van de reiziger is.

Beweegredenen

Het onderzoeken van smartphones gebeurt vooral bij reizigers van buiten Europa, die de EU in willen op basis van een Schengenvisum. Dat visum wordt alleen afgegeven aan toeristen en is 90 dagen geldig. Als de Marechaussee vermoedt dat de reiziger langer dan 90 dagen in Europa wil verblijven, kan deze de smartphone van de reiziger doorzoeken op mogelijk bewijs.

Daarnaast neemt de Marechaussee in enkele gevallen de smartphone van de reiziger in om onderzoek te doen naar criminele activiteiten of andere wetsovertredingen. Daarbij kijkt de Marechaussee vooral naar de contactenlijst, belhistorie en verkeer op messaging diensten en e-mails. Naast smartphones worden ook regelmatig andere gegevensdragers zoals geheugenkaarten en USB-sticks onderzocht. In 2015 onderzocht de Marechaussee er 201, wat een stijging is van 219 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

De controles vindend aanraast ook plaats uit angst voor aanslagen. Reizigers die hun digitale apparatuur meenemen naar de Verenigde Staten, zien hun apparatuur regelmatig gecontroleerd worden. Dit komt doordat explosieven vermomd als smartphone, tablet of laptop het land binnen kunnen komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *