De Nederlandse provider KPN heeft gisteren naar buiten gebracht dat het haar 4G-netwerk wil gaan gebruiken om huishoudens in buitengebieden van internet te gaan voorzien.

In grote steden, grotere en kleinere gemeenten beschikken veel huishoudens al over een internetaansluiting. De provider heeft berekend dat er toch nog een half miljoen huishoudens niet beschikken over een vaste breedband aansluiting. In veel gevallen hebben de huishoudens geen beschikking over glasvezel en wonen zij te ver weg van centrales om goede snelheden te kunnen halen. Het gaat hier vaak over huishoudens die wonen in buitengebieden en op het platte land.
 

4G-netwerk
De provider wil daarom huishoudens aansluiten op een 4G-netwerk. Dat betekent dat de huishoudens beschikking krijgen over het internet, maar in plaats van een ADSL- of VDSL-verbinding te gebruiken, gebruikt de provider het signaal van het 4G-netwerk. Vanaf deze week sluit KPN de eerste 100.000 abonnees aan op het 4G-netwerk.

De aansluiting op het netwerk heeft voor de gebruiker voordelen. Zo is het 4G-netwerk vaak sneller dan een vaste aansluiting thuis. De dienst ‘Internet Buitengebied via 4G’ is niet voor iedereen beschikbaar. Slechts een geselecteerd aantal buitengebieden in Nederland komen in aanmerking voor het product.

Proef
Eerder testte KPN het nieuwe product al in Loppersum, in de provincie Groningen. ‘Internet Buitengebied via 4G’, is alleen beschikbaar voor mensen die zeer afgelegen wonen in rurale gebieden. Via de nieuwe tool van de provider is het mogelijk een postcodecheck uit te voeren. Via deze tool is op te vragen of de woning in aanmerking komt voor internet via 4G.

4G Computer

Abonnementen
Het internetten op een 4G-netwerk kent andere voorwaarden dan die van internetten op een breedbandverbinding. Bij de breedbandverbinding gelden vaak regels volgens een Fair Use Policy (FUP). Bij het internetten via 4G is het abonnement het beste te vergelijken met een databundel. De provider durft voorlopig geen onbeperkt internet aan te bieden en dus komen de abonnementen in twee vormen.

Het goedkoopste abonnement gaat 32,50 euro per maand kosten en biedt 10 gigabyte dataverkeer per maand. Het duurdere abonnement van 50 euro per maand biedt vijf keer zoveel data, 50 gigabyte per maand. Als klanten ook andere diensten van de provider gebruiken, zoals telefonie en televisie, kunnen klanten gebruikmaken van KPN Compleet. Daarmee krijgt de consument 5 euro per maand korting op de ‘Internet Buitengebied via 4G’-aansluiting. Bovendien wordt de databundel verdubbeld naar 20 gigabyte bij het goedkoopste abonnement en 100 gigabyte bij het duurdere abonnement.

Beschikbaarheid
Internet Buitengebied via 4G is niet voor iedereen in Nederland beschikbaar, omdat de provider daar de capaciteit niet voor heeft. Het netwerk kan het aantal aanvragen niet aan, wat ten koste gaat van de stabiliteit.

Daarom is het nieuwe product alleen beschikbaar voor klanten die nu een ADSL-internetverbinding hebben met een downloadsnelheid lager dan 6 Mb per seconde. Bovendien mag er geen snelheidsverhoging zijn aangekondigd voor de komende zes maanden. Internet Buitengebied via 4G is alleen beschikbaar voor huishoudens die buiten het dorp of de stand wonen. De capaciteit op het 4G-netwerk is doorslaggevend voor hoeveel abonnementen de provider het nieuwe product aan kan bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *