Veel mensen vinden het niet gevaarlijk om met een smartphone bezig te zijn, terwijl men over straat loopt. Iedereen loopt wel eens over een drukke straat of loopt tegen een lantaarnpaal op omdat hij te druk bezig is met de smartphone en te weinig met de omgeving rond hem heen.

Smartphonegebruik veroorzaakt ongelukken, zelfs bij voetgangers. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse gezondheidsorganisatie AAOS. Die hield een enquête over afleiding bij voetgangers. De meeste voetgangers zeggen eerlijk dat zij afgeleid worden door telefoongebruik, maar vinden dat de problemen vooral veroorzaakt worden door andere voetgangers en niet door henzelf.

Texting Lane

Het ligt vooral aan een ander
In het onderzoek werd respondenten gevraagd hoe oplettend zij op straat zijn. Maar liefst 55 procent van de ondervraagden zegt dat zij oplettend zijn, maar geregeld afgeleid. Uit die resultaten kunnen we opmaken dat mensen het telefoongebruik tijdens het lopen niet erkennen, terwijl ze hun telefoon wel degelijk vaak gebruiken. Daarmee lijkt het erop dat het gebruik van een mobiele telefoon op straat steeds meer een gewoonte wordt. Zonder zich er bewust van te zijn, checken mensen hun telefoon toch. Daarbij lijken ze zich niet te beseffen hoe vaak en hoe lang ze ermee bezig zijn.

Grappig
De respondenten in het onderzoek vinden ongelukjes die gebeuren als gevolg van het over straat lopen met een telefoon, geen groot gevaar. Maar weinig mensen noemen het probleem een ‘serieus probleem’. Minder dan de helft van de gebruikers van de mobiele telefoons zegt dat het gebruik van de smartphone ‘gevaarlijk’ is. Meer mensen vinden dat het in grappige zin ‘beschamend’ is.

Opvallend is dat de respondenten het niet gevaarlijk vinden om de smartphone op straat te gebruiken. Een ongelukje is eerder grappig dan een serieus probleem. Maar wanneer dezelfde respondenten gevraagd wordt hoe zij denken over het smartphonegebruik in de auto, zijn zij beduidend minder relativerend. Zij noemen het gebruik van de smartphone in de auto gevaarlijk.

Serieus nemen
De nationale veiligheidsorganisatie van de Verenigde Staten zegt dat we deze straatongelukken wel serieus moeten nemen. Die vind het telefoongebruik bij voetgangers een “significante bedreiging van de veiligheid.” Een studie van de Ohio State University toonde al aan dat het aantal ongelukken bij voetgangers als gebruik van smartphonegebruik al jaren stijgende is.

Zo kijken mensen slecht uit als ze oversteken en lopen ze tegen voorwerpen of andere mensen op. Eerder lieten wetenschappers al zien dat mensen die op een hun smartphone kijken tijdens het lopen, er een speciaal ‘voorzichtiger loopje’ op nahouden. Maar dat voorzichtigere loopje voorkomt een ongeluk niet.

Conclusie
De conclusie van het onderzoek is dat het aantal ongelukken stijgt bij voetgangers die bezig zijn met hun telefoon, maar dat zij vaak de schuld niet bij zichzelf leggen. Dat komt doordat smartphonegebruikers vaak niet beseffen hoe vaak zij de telefoon gebruiken, zo blijkt uit cijfers van het onderzoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *