Technologiebedrijf Microsoft heeft deze week – zoals verwacht – de nieuwe, veelbesproken Microsoft Lumia 950 en de Microsoft Lumia 950 XL onthuld. De nieuwe smartphones zijn de nieuwe paradepaardjes van het bedrijf en zijn allebei voorzien van het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, Windows 10.

Het bedrijf uit Redmond kondigde tijdens een grote persconferentie de nieuwe smartphones aan. De komst van beide toestellen was geen verrassing meer, want eerder verschenen er maandenlang geruchten over de komst van de toestellen.

Concurrentie
Met de Lumia 950 en de grotere Lumia 950 XL wil Microsoft de concurrentie aangaan met onder andere Apple. De Lumia 950 ging eerder door het leven onder de codenaam ‘Talkman’en de XL-variant als ‘Cityman’. Het zijn de twee nieuwe vlagschip-telefoons van de techgigant. Op gebied van specificaties kunnen de nieuwe telefoons zich meten aan andere moderne, uitgebreide smartphones van dit moment.

De specificaties van de Lumia 950 en zijn grotere broer zijn nagenoeg identiek aan elkaar. Het grootste verschil tussen beide telefoons wordt duidelijk uit de naam: het ene beeldscherm is groter dan het andere.

Beeldschermen
De Lumia 950 heeft namelijk een beeldscherm van 5,2 inch. De grotere Lumia 950 XL heeft een grotere afmeting, met 5,7 inch. Microsoft heeft beide toestellen een AMOLED-beeldscherm meegegeven. Die techniek staat bekend om de ongekend heldere kleuren, en volgens Microsoft zullen gebruikers daardoor optimaal kunnen profiteren van bijvoorbeeld de accu. De zwarttinten zijn dankzij de AMOLED-technieken namelijk echt zwart. Beide beeldschermen hebben een zeer hoge resolutie van 1440 bij 2560 pixels. Dat zorgt voor een scherp beeld in 2K-kwaliteit.

Processor
Ook onder de motorkap heeft Microsoft flink geïnvesteerd, maar verschillen beide modellen niet veel van elkaar. De kleine Lumia 950 heeft een Qualcomm Snapdragon 808-processor. Dat is een 64-bit Hexa-core processor, wat wil zeggen dat de processor beschikt over 6 kernen. Twee van die kernen draaien op 1,8 GHz, de andere vier kernen op een energiezuinige 1,4 GHz. Op die manier moeten gebruikers merken dat hun nieuwe telefoon veel langer meegaat.

De Microsoft Lumia 950 XL heeft de beroemde Qualcomm Snapdragon 810-prcoessor meegekregen. Die is een stukje sneller dan de processor in de Microsoft Lumia 950, want de processorsnelheid ligt op 2 GHz, samen met een energiezuinige 1,5 GHz quad-core processor.

Beide Lumia’s worden gekoeld door middel van vloeistof-koeling. Microsoft heeft niet precies uitgelegd hoe dat werkt, maar verzekert dat er geen gebruik wordt gemaakt van zware chemicaliën. Het is niet raar dat het bedrijf besloten heeft de processor te koelen met vloeistof, omdat de Qualcomm Snapdragon 810 bekendstaat een heethoofd te zijn.

De processoren kunnen downloadsnelheden van maximaal 300 Mbit per seconde behalen over 4G-netwerken. De smartphone heeft sowieso een goede ondersteuning voor het 4G-netwerk, want nagenoeg alle banden worden ondersteund.

Microsoft Lumia 950 XL

 

Werkgeheugen
Het werkgeheugen op beide toestellen is gelijk en behoorlijk. Apple bracht onlangs de iPhone 6S uit, met 2GB werkgeheugen. Bij high-end Android toestellen is 2GB al een tijdje de standaard. Microsoft doet daar nu een schepje bovenop met maar liefst 3GB werkgeheugen. Beide telefoons hebben bovendien een opslagcapaciteit van 32 gigabyte. Voor wie dat nog niet genoeg is, kan de opslagcapaciteit door middel van een SD-kaartje worden uitgebreid naar maximaal 200 gigabyte.

Verwisselbare accu
Het grote probleem van veel hedendaagse smartphones is dat ze beschikken over accu’s die niet gemakkelijk te vervangen zijn. Microsoft is met de nieuwe Lumia’s afgestapt van ingebouwde accu’s. Als de accu zijn beste tijd heeft gehad, is deze dus eenvoudig te vervangen. De accu’s van Microsoft zijn sowieso voorzien van 3.000 mAh in de Lumia 950. De Lumia 950 XL doet het zelfs met 3440 mAh, wat behoorlijk krachtig is.

Het is mogelijk het toestel binnen 30 minuten tot vijftig procent op te laden. Dat is mogelijk dankzij de Quick Charge 2.0-technologie. Het is ook mogelijk de nieuwe smartphones draadloos op te laden.

Camera
Ten slotte heeft Microsoft beide smartphones voorzien van de nieuwste generatie 20 megapixel PureView-camera. De grote lensopening en de cameralens die bestaat uit zes kleinere lenzen, zorgen ervoor dat de foto’s zeer scherp zijn, ook in slechte lichtomstandigheden.

De smartphones beschikken over een triple-LED-flitser, om zo ook in donkere lichtomstandigheden goed te kunnen presteren. Iedere LED-lamp heeft een andere kleurtoon. Volgens Microsoft zouden foto’s en video’s daardoor er natuurlijker uit moeten zien. Ten slotte heeft Microsoft de camerafunctie voorzien van optische beeldstabilisatie. Daardoor kan de camerasensor een beetje bewegen in de behuizing, waardoor bewegingen door de gebruiker beter kunnen worden opgevangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *