Nederlanders doen maar moeilijk afstand van hun oude smartphone. De smartphone belandt vaker in de la of de kast, dan dat de smartphone verkocht wordt. Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper.

Uit het onderzoek wordt duidelijk dat Nederlanders erg gehecht zijn aan hun oude smartphones. Na één jaar of meer de smartphone gebruikt te hebben, leggen de meeste Nederlanders (38 procent van de ondervraagden) hun toestel liever in de la, dan deze definitief af te danken. De ondervraagden zeggen op die manier nog een reserve toestel te hebben, in het geval de nieuwe smartphone weigert.
new-music-app-by-amit-rai
Doneren
Toch zijn er ook Nederlanders die wel afstand doen van hun oude smartphone. Maar ze zien hun oude smartphone snel weer terug, want 20 procent van alle Nederlanders geeft zijn oude mobiele telefoon door aan een familielid of iemand anders in het gezin. Het schenken van oude mobiele telefoons blijkt niet populair. Slechts 4 procent van de ondervraagden doneert zijn oude smartphone aan een goed doel.

Vaker belanden smartphones in de kast of de la. Twintig procent van de ondervraagden wil zijn oude smartphone niet kwijt en bewaart deze liever als reservetoestel. De verkoop of donatie van een oude smartphone gebeurt relatief weinig.

Tweedehands
Een smartphone tweedehands verkopen gebeurt niet zo vaak. Slechts 14 procent van de Nederlanders heeft zijn oude toestel wel eens verkocht via verkoopsites zoals Marktplaats. Daardoor belandden smartphones vaker in handen van een onbekende, dan dat de oude smartphone werd verkocht aan een bekende van de verkoper.

Een opvallende uitkomst van het onderzoek, is dat of mensen hun smartphone willen houden of verkopen, sterk afhankelijk is van het merk. Zo wordt een Apple iPhone het minst van alle smartphones in een la bewaard. De smartphones verschijnen vaker op Marktplaats. Zo’n 23 procent van alle gebruikte iPhones werden op een tweedehands site aangeboden en worden daarna aan een onbekende verkocht.

Het vaakst leggen gebruikers van de Nokia of Microsoft-toestellen hun smartphone in de la. De smartphones worden maar zelden verkocht. Er is een oorzaak waarom iPhones vaker verkocht worden dan Nokia’s of Microsoft-toestellen. Toestellen van Apple zijn redelijk waardevast, waardoor deze tweedehands nog iets opbrengen. Smartphones van Nokia en Microsoft zakken geregeld in de prijs, waardoor het niet loont de smartphone nog tweedehands aan te bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *