• Dennis
  • 0

Mobieltjesmaker Nokia komt terug op de smartphonemarkt. Al een tijdje gaan er geruchten dat de Finse fabrikant terug wil keren. Het bedrijf heeft vandaag uit te doeken gedaan inderdaad alles weer in werking te hebben gezet om smartphones en tablets te kunnen produceren.

Binnen afzienbare tijd zullen er weer nieuwe producten verschijnen. Dat is mogelijk, doordat het bedrijf HMD de licenties heeft op de Nokia merknaam.

Nokia hoofdkantoor

Niet echt Nokia

Ondanks dat de smartphones geproduceerd worden onder de naam van Nokia, zijn de smartphones niet echt van Nokia. Het bedrijf HMD heeft de exclusieve licenties op de naam voor de komende tien jaar en werkt samen met de Chinese fabrikant Foxconn om nieuwe feature phones, smartphones en tablets te produceren onder naam van Nokia.

Nokia benadrukt dat het zelf weinig met HMD te maken heeft. Het Finse bedrijf doet geen investeringen en is ook geen aandeelhouder. Nokia krijgt wel een vergoeding voor ieder verkocht product, omdat het bedrijf gebruikmaakt van de naam van Nokia.

HMD is geen onbekende speler

HMD is geen onbekende voor Nokia. De afgelopen jaren nam het bedrijf de ontwikkeling en productie van feature phones op zich voor Nokia en Microsoft. Het bedrijf gaat nu ook de tablets en smartphones van Nokia produceren. Alle producten zullen worden voorzien van het Androidbesturingssysteem. Daarmee komt het tijdperk van Nokia smartphones met Windows Phone of Symbian definitief tot een einde.

HMD zal later zelf bekendmaken wanneer de eerste nieuwe Nokiaproducten weer in productie gaan. Het is nog niet helemaal duidelijk of HMD zich gaat richten op bepaalde markten, zoals bijvoorbeeld markten als Azië, of zich meer richt op een wereldwijde comeback. Dat wordt later nog bekend. Het is niet nieuw dat er een Nokiaproduct met Android al verschijnen. Dat gebeurde in 2014 ook al onder naam van Nokia, maar dat product kwam alleen in China uit.

Alleen de Aziatische markt en Latijns-Amerikaanse markt groeien nog goed. Voor de Europese markt is de rek eruit en dat is precies wat het Finse bedrijf jaren geleden de das om deed. Er is dus een reële kans dat HMD voornamelijk in Azië en Latijns-Amerika haar producten uit zal brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wellicht ook interessant


Specificaties Google Pixel 2 lekken uit

Er zijn nieuwe uitgelekte specificaties van de Google Pixel 2 en de Google Pixel 2 XL uitgelekt. Google zou de toestellen intern ‘walleye’ en ‘taimen’ noemen. Het kleinste toestel, de Google Pixel 2, krijgt een 5.0 inch scherm, geproduceerd door HTC. Het grotere toestel krijgt een 5.99 inch beeldscherm met dunne schermranden en wordt gefabriceerd door LG.

Lees verder...

OnePlus introduceert nieuwe OnePlus 5

OnePlus heeft haar nieuwste vlaggenschiptoestel, de OnePlus 5 uit de doeken gedaan. Het toestel moet de tegenhanger worden van duurdere smartphones, zoals die van Apple en Samsung. Het toestel kost tussen de 499 en 599 euro. Daarmee is het de duurste smartphone die OnePlus tot nu toe heeft uitgebracht.

Lees verder...

Samsung Galaxy J5 verkrijgbaar in Nederland

Samsung Galaxy J5 verkrijgbaar in Nederland
De nieuwe Samsung Galaxy J5 (2017) is sinds vorige week verkrijgbaar in ons land. Het toestel heeft een 2017-update gekregen en werd begin deze maand door Samsung aangekondigd. Het gaat om een middenklasse toestel met een vriendelijke prijs, maar goede specificaties.

Lees verder...

Motorola Moto C Plus naar Benelux

De Motorola Moto C Plus is sinds vorige week officieel verkrijgbaar in de Benelux. De smartphone is gericht op mensen die een smartphone nodig hebben, maar daar niet de hoofdprijs voor willen betalen. De Motorola Moto C is geschikt voor mensen die graag een bericht sturen op WhatsApp en Facebook willen gebruiken.

Lees verder...