De Chinese fabrikant OnePlus heeft de OnePlus X aangekondigd. Eerder gingen er al geruchten over de komst van een goedkopere smartphone van de smartphonemaker. Deze zou OnePlus Mini gaan heten, maar nu is de OnePlus X officieel aangekondigd. 

De prijs van de OnePlus X is fors lager dan zijn grote broer en daardoor heeft de fabrikant keuzes moeten maken om een aantal mogelijkheden weg te laten. De nieuwe smartphone komt in november op de markt.

Twee versies
OnePlus brengt de nieuwe smartphone uit in twee verschillende varianten. Het ene model is van metaal en glas en het andere model heeft een behuizing van keramiek. De OnePlus X is de tweede telefoon van het bedrijf in 2015. Eerder kwam al de OnePlus 2 uit, maar de X mag absoluut niet als zijn opvolger worden gezien.

Op het gebied van specificaties is de OnePlus X namelijk aanzienlijk anders dan de OnePlus 2. De reden daarvoor is de lagere prijs van het nieuwe model. De OnePlus X kost namelijk zo’n 270 euro.

Scherm
OnePlus heeft met de X de keuze gemaakt voor een full HD-scherm van 5 inch. Het scherm heeft een resolutie van 1080p Full HD met 441 PPI. Het gaat hier om een OLED-scherm, dat beschikt over een Gorilla Glass 3-coating.

Het scherm wordt aangestuurd door een mid-range Qualcomm Adreno 330 GPU. De Chinese fabrikant heeft verder gekozen voor een vorige-generatie Snapdragon 801.

OnePlus X

Processor
De Snapdragon 801 is van de vorige generatie, maar levert toch 2,3 GHz kloksnelheid op vier verschillende kernen. Daarnaast heeft OnePlus de OnePlus X voorzien van 3GB RAM LPDDR3 geheugen. Standaard krijgt de consument 16 GB opslagcapaciteit, maar deze is uit te breiden met een MicroSD-kaartje.

OnePlus kiest met de X voor een 13-megapixel camera aan de achterkant. De voorkant van het toestel heeft ook een camera, van 8 megapixel. Met de camera is het mogelijk video’s met een resolutie van 1080p in slow motion te schieten. De FPS ligt op maximaal 120 frames per seconde, maar de resolutie is dan beduidend lager: 720p maximaal.

De voorkant en de achterkant zijn volledig bedekt met glas en het frame is van metaal gemaakt.

Sleuven
Er is een mogelijkheid om de opslagcapaciteit van 16GB uit te breiden met een MicroSD-kaart. Daarbij draait het om keuzes maken: de sleuf voor de SD-kaart, is tevens de sleuf voor een tweede nano-sim-kaart. Dat betekent dat de consument een keuze moet maken tussen of dual sim bellen, of een grotere opslag.

Functies
Dit nieuwe toestel draait niet op Androids nieuwste besturingssysteem, Android 6.0 Marshmallow. OnePlus levert het toestel out-of-the-box met een eigen ROM, dat luistert naar de naam Oxygen OS. Die is gebaseerd op Android 5.1.1.

Voor een goedkopere telefoon moet de consument offers maken. De OnePlus 2 beschikt bijvoorbeeld over draadloos opladen en quickcharging, maar dat heeft de OnePlus X niet. De fabrikant laat ook NFC (voor bijvoorbeeld contactloos betalen) en OIS (Optimal Image Stabilization) weg.

Prijzen en beschikbaarheid
Zoals gezegd is de nieuwe OnePlus X in twee varianten beschikbaar. De standaardversie is van glas en metaal en kost 269 euro. Daarnaast kunnen consumenten voor 100 euro meer een smartphone laten maken met een behuizing van keramiek. In het persbericht van de fabrikant is te lezen dat het 25 dagen duurt totdat de telefoon geproduceerd is. De behuizing is door de sterkere behuizing krasbestendig en zal niet zo snel breken. Het toestel heeft een hardheid van 8,5 op de schaal van Mohs. Dat betekent dat het toestel goed bestendig is tegen bijvoorbeeld vallen. Deze variant is 100 euro duurder en kost 369 euro.

Beide toestellen zijn vanaf 5 november te bestellen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *